Zuid-Afrika in het Olympisch Stadion - Of Je Wijn Lust?!

Zuid-Afrika in het Olympisch Stadion

Zuid-Afrika in het Olympisch Stadion

In januari werden we uitgenodigd om wijnen te proeven van het Zuid-Afrikaanse wijnhuis Nederburg. Wellicht koop je wel eens wijnen van dat huis bij de Appie, maar ze maken meer dan alleen supermarktwijnen.

 

Het begon allemaal op een vroege donderdagochtend in het Olympisch Stadion in Amsterdam. Om precies te zijn bij Mama Kelly, voor wie het nog niet kent het is een restaurant waar het interieur voornamelijk roze is. Hilde had het over een likje, maar geloof me het is meer dan dat. De proeverij was in de befaamde Pantherroom. Je raadt het al… een zaal waar de panterprint de hoofdrol heeft, op de vloer, de muren en zelfs de decoratie. Heftig!

De presentatie werd gehouden door Niël Groenewald, de opper-wijnmaker van Nederburg. Ezra voelde zich met zijn 1,65 m best klein in het bijzijn van de grote Groenewald. Voordat Groenewald in 2017 bij Nederburg begon, was hij veertien jaar werkzaam voor het wijnhuis Bellingham (ook een grote speler in Zuid-Afrika). We proefden vijf wijnen van de The Heritage Heroes-lijn. Iedere wijn is vernoemd naar een persoon die veel heeft betekend voor Nederburg. De ruimte was versierd met zwarte ballonnen met ‘Fleur du Cap’, een andere lijn van Nederburg, dat matchte niet echt met onze proeverij maar de wijnen smaakten er niet minder op 😉

 

Ondanks dat Zuid-Afrikaanse wijnen pas sinds de jaren 80 van de vorige eeuw in ons koude kikkerlandje bij de supermarkt lagen, wordt er al meer dan 150 jaar wijn gemaakt in Zuid-Afrika. Pas de laatste dertig jaar zijn ze flink gaan innoveren. Zo vertelde Niël dat het verschil tussen oude wereld en nieuwe wereld steeds kleiner wordt. Eerder waren de wijnen uit de nieuwe wereld vaak bombastische wijnen en ingetogen wijnen kwamen juist uit de oude wereld. Wijnmakers kijken tegenwoordig steeds meer wat de wijndrinker wil. Nu zijn dat vooral lichtere rode wijnen en voor zowel wit als rood niet willen de meeste wijndrinkers niet al te veel houtopvoeding.

 

Bij Nederburg werken ze met 34 verschillende druivenrassen! De Heritage Heroes-lijn bestaat uit witte cepages (één druivenras) en twee rode blends. Volgens Niël is chenin blanc het visitekaartje van Zuid-Afrika samen met het rode druivenras pinotage. Chenin blanc is een druivenras die in Europa veelal staat aangeplant in de Loire. Het is een lastige druif, want het rijpt onregelmatig. Er bestaan verschillende stijlen chenin blanc; van fris, strak en fruitig tot een dikke stijl met boter en karamel tonen. We proefden van de Heritage Heroes-lijn ‘The Anchorman’: een volle en rokerige chenin blanc, met aroma’s van rijp steenfruit en met houttonen. Zeker een wijn om iets bij te eten, denk aan witvis, kip of kalfsvlees. De volgende witte wijn die we proefden was The Young Airhawk, een wijn van de sauvignon blanc-druif die in 600 liter vaten wordt gefermenteerd. De wijn heeft daardoor tonen van vanille en tabak, maar ook het karakter van sauvignon blanc komt terug in de wijn met tonen van gras en asperges. Het rokerige karakter van The Young Airhawk vonden we erg interessant en deed ons denken aan een Pouilly Fumé.

 

 

De volgende wijn is misschien minder klassiek, maar erg goed! The Beautiful Lady, een gewurztraminer, is vernoemd naar de vrouw van de eerste eigenaar van Nederburg. Iets zoet, maar erg goed in balans met de zuren. De wijn deed Ezra denken aan een oude Auslese van riesling. Achteraf niet zo heel raar, want de wijn bleek botrytis te hebben gehad. De edele rotting die ook veel voorkomt in onder andere zoete Duitse wijnen en Sauternes.

Op naar de rode wijnen, een Bordeauxblend en een Rhôneblend. The Motorcycle Marvel bestaat uit carignan, grenache, mourvedre en shiraz. Deze druivenrassen staan ook veel aangeplant in het zuiden van de Rhône. Deze Rhôneblend was kruidig, met tonen van rooibos en eucalyptus, zoethout en toch veel en zachte tannines.

The Brew Master is de Bordeauxblend met cabernet sauvignon, malbec, merlot en petit verdot. Een typische Zuid-Afrikaanse Bordeauxblend met tonen van zongedroogde tomaten, zwart fruit zoals cassis, zwarte bes en kersen. Zeker een wijn met flinke tannines en daardoor een prima partner bij een stukje roodvlees van de braai/bbq.

Voordat we gingen lunchen in het instagramable Mama Kelly, proefden we eerst nog één wijn van de Fleur du Cap-lijn. Deze lijn bestaat enkel uit cepagewijnen (dus van één druivensoort gemaakt) en wij proefden de ongefilterde sauvignon blanc. Door het fijne bezinksel niet te filteren behoudt de wijn een zeer fruitig karakter. Ezra heeft alleen groene paprika en gras opgeschreven, maar daar doet hij de wijn geen recht aan. De wijn heeft een langere afdronk en een mooie zuivere mondgevoel.

Tijd om te lunchen! Helaas was het niet mogelijk om nog een glaasje Heritage Heroes of de Fleur du Cap bij het eten te drinken, maar de Oostenrijkse Grüner Veltliner was ook heerlijk.

 

Ben je ondertussen benieuwd geworden naar één van de wijnen? Je kunt ze o.a. proeven in de onderstaande restaurants:

 

– Vida Vineria, Hilversum

– De Zalm, Gouda

– De Belhamel, Amsterdam

– Amadore Wellness Hotel, Kamperland

– Het Dorrum, Heemskerk

 

No Comments

Post a Comment

Hey volg je ons ook al op social?!

Furmint
Isabella
Trebbiano
Eiswein
Yaen
Riesling