RYPP Rotterdam - Of Je Wijn Lust?!

RYPP Rotterdam

RYPP Rotterdam

Amsterdam heeft het Bacchusfestival, Utrecht het Fonteyn Festival, maar Rotterdam had tot voor kort nog geen wijnfestival. Gelukkig is er nu RYPP: een driedaags wijnfestival gehouden op het dak van de Hofbogen. Voor de muziekliefhebbers en foodies onder ons, Hofbogen bevindt zich boven Bird, FG en Restaurant De Jong. De drie dagen na hemelvaart kon je goed vertoeven op deze unieke locatie.

We werden uitgenodigd om een uur voordat het festival los barstte het festivalterrein te verkennen. Hilde was daggast op een bruiloft, daarom ging Ezra in z’n uppie naar Rotterdam om RYPP te ervaren. Samen met een aantal Rotterdamse bloggers/vloggers werd Ezra door de organisatie van RYPP meegenomen voor een voorproefje van het wijnfestival. Het welkomstcomité stond ons op te wachten bij de stand van Vins d’Alsace, waar we bubbels kregen aangeboden. De Cremant d’Alsace werd geserveerd in traditionele glaasjes met groen voetje, wijnglazen die typerend zijn voor de Elzas. Vervolgens gingen we een aantal stands bij langs.

De Wijnwijven

Sinds 2010 werken De Wijnwijven in de wijnbusiness. Ze organiseren onder andere proeverijen en verzorgen de PR van verschillende wijnmerken. Bij de stand van de Wijnwijven drink je geen wijn, maar ervaar je wijn. Ze boden een guilty pleasure-proeverij aan, waarbij port werd geserveerd met M&M’s (een verrassend lekkere combi). Je kon ook kiezen voor een Virtual Reality-proeverij, waarbij je een digitale rondleiding krijgt door de wijngaarden van Hoya de Cadenas in Spanje. Tijdens de VR-proeverij kreeg je de wijnen te proeven die ze in het filmpje lieten zien!


Botanical Bar

Maidie van den Bos van de Botanical Bar is gek op kruiden en bloemen. In Rotterdam plukt Madie ze in het ‘wild’, ook op het dak van de Hofbogen wordt geplukt. Vervolgens maakt ze van de kruiden en bloemen lekkere drankjes, zowel cocktails als limonades. Voor ons maakte ze een cocktail met haar geheime Midsummer Dream siroop, sinaasappelsap, whisky en rode wijn.

Baltazar

Tijdens onze tour kwamen we ook langs Baltazar. Joost en Bas van Baltazar zijn altijd opzoek naar unieke wijnen, het liefst gemaakt door jonge wijnmakers. Ze vinden het belangrijk om de wijnmakers te ontmoeten en daarom rijden ze maandelijks naar het buitenland om wijnen te halen bij boeren. Baltazar heeft een wijnbox. Als abonnee krijg je iedere maand een doosje met drie wijnen opgestuurd (fijnere post kun je niet ontvangen lijkt ons). Iedere maand heeft een thema. Zo was het thema van de afgelopen maand: vegetarische gerechten. In samenwerking met restaurant De Klub hebben zij de perfecte wijn/spijs-combinaties voor je uitgezocht, zodat de wijnen nog meer tot hun recht komen. De box van volgende maand bevat veel #GirlPower, de makers van de wijnen zijn allemaal vrouwen! Heb je een wijntje gedronken en lust je er nog wel een glas (of fles) van, dan zijn de wijnen ook na te bestellen op de website van Baltazar.

Restaurant Dertien

Met de PR-stoet trokken we verder naar de stand van Restaurant Dertien. Lokaal is voor Restaurant Dertien erg belangrijk, zo kennen ze de boeren, fokkers en telers van de producten waarmee ze werken. Ook zijn de koks avontuurlijk: in het restaurant experimenteren ze erop los, door groenten te fermenteren, te drogen en door hun eigen worsten te maken. Pepijn en Pooja hebben twee gerechtjes gemaakt voor ons. Éen daarvan was een gazpacho van komkommer met een gegrilde oerkomkommer. De oerkomkommer leek op een uit de kluiten gewassen augurk, door het grillen kreeg het een subtiele smaak van noten. De gazpacho had een structuur van een zachte zalf. Om het gerecht af te maken zat er een dot crème fraîche op, natuurlijk ook zelf gemaakt!

Wijnkoperij La Persistance

De tour was afgelopen en het zonnetje scheen, de mensen kwamen rustig binnendruppelen en RYPP kon beginnen. Naast de stand van Restaurant Dertien stond Wijnkoperij La Persistance uit Breda. Zij zijn gespecialiseerd in Spaanse wijnen. Ezra maakte een praatje met Jojo van La Persistance. Ze liet Ezra een aantal wijnen proeven en vertelde meer over de wijnen. Het eerste glas wat Ezra proefde, was de Caraballas Verdejo uit 2015. Veel bars en restaurant hebben een Verdejo op de kaart, omdat het een ideale terraswijn is. De Caraballas daarentegen is niet een makkelijk slobberwijntje voor op het terras, maar is juist een heerlijke eigenzinnige wijn. De kleur is vrij donker en in de neus was het eerste wat bij Ezra opkwam de geur van confit de canard. Dat deze Verdejo zo a-typisch is, komt wellicht door de wijze waarop eigenaar Elías Redondo en wijnmaker Jesús Hermida de Caraballas produceren. Zij willen zich zo min mogelijk bemoeien met de druiven. Respect voor de natuur staat bij hen hoog in het vaandel. In de neus heeft de wijn veel rijpe steenvruchten, met hier en daar exotische aroma’s van mango en passievrucht. Wat opvalt is het hartige karakter van de wijn. Jojo vertelde Ezra dat de wijn onder andere goed past bij stevige vleesgerechten, wat best bijzonder is voor een witte wijn!

Funfact: Nederland is de grootste afnemer van Verdejo uit Rueda.

Ezra proefde bij La Persistance ook de Miguel Merino Viñas Jóvenes uit 2013. Een wijn die hem verraste. Ezra dacht dat dit een wijn was die geen hout had gehad vanwege de toevoeging Jóvenes (Wijnen uit de categorie Joven hebben niet gerijpt op vat of op fles). Miguel Merino Viñas Jóvenes heeft echter wel degelijk op hout gelegen. Na de vergisting in roestvrijstalen vaten, werd de wijn overgegoten in houten vaten en bleef tussen de 16 en 18 maanden rijpen. Dankzij de houtrijping zijn typische aroma’s als kokos, vanille en tabak te proeven in deze wijn.

Enfin

RYPP is een fijne toevoeging aan het Rotterdamse uitgaansaanbod. Vooral de Rotterdamse mentaliteit maakte het festival een succes: geen poespas, maar gewoon goede wijnen en heerlijk eten. De locatie is perfect, op loopafstand van station Rotterdam Centraal. Waar de organisatie van RYPP en de bezoekers erg dankbaar voor waren, was het mooie weer (toch ook een belangrijke factor voor het wel of niet slagen van een festival).

Zien we je volgend jaar op RYPP?!

 

No Comments

Post a Comment

Hey volg je ons ook al op social?!

Furmint
Isabella
Trebbiano
Eiswein
Yaen
Riesling