RYPP 2018 - Of Je Wijn Lust?!

RYPP 2018

RYPP 2018

Het is alweer een jaar geleden dat we werden uitgenodigd voor de eerste editie van RYPP, het eerste wijnfestival van Rotterdam. Ook dit jaar werden we uitgenodigd voor een perstour.

Het begon regenachtig in Het Park. We moesten even zoeken naar de ingang van het park onder de Euromast, maar eenmaal binnen waanden we ons in een wijnwalhalla. Dit jaar lag de focus op de ontdekkingstocht van de bezoeker: welke druif vind je lekker of welke land spreekt je aan?

PapaGino

Iedere stand vertegenwoordigde een land of gebied. Zo waren er stands met wijnen uit Israël, verschillende gebieden uit Frankrijk en ‘De Nieuwe Wereld’. We begonnen met een rosé uit de Provence, gemaakt van syrah, grenache en cincault. Een heerlijk fruitige wijn, precies wat je nodig hebt in de zomer! Onder het genot van de rosé liepen we naar Papagino de festivaldichter. Onder een partytent zaten we stilletjes te luisteren naar een gedicht en de regen die zachtjes tikte op de tent.

Baltazar

Hup, de tour ging verder en we kwamen oude bekenden tegen, de heren van Baltazar. Zij verzorgen een maandelijks wijnbox met drie wijnen. Ze importeren de wijnen zelf en gaan langs bij kleine wijnboeren. Joost van Balthazar liet ons twee wijnen proeven, om ons het verschil tussen een friszure wijn en een wijn met malolactische omzetting te laten zien. Leuk om de wijnen naast elkaar te proeven. Wil jij maandelijks ook een mini wijnlesje van Balthazar, bestel je box hier of neem een kijkje in hun pop-up winkel in Leiden

 

 

 

Bavette van Bistro Pierre

Tijd om de honger te stillen bij Restaurant Destino. Ja, daar hebben Hilde en Ezra’s moeder eens een masterclass gekregen over Rueda-wijnen. Destino blinkt uit in gastvrijheid en de heerlijke Spaanse hapjes! Bij Wijnkoperij Platenburg gingen we dieper in op wijnspijscombinaties. We hebben al eerder wijnen van Wijnkoperij Platenburg geproefd, lees hier en hier onze proefnotities. Wijnkoperij Platenburg is een echt familiebedrijf, Julien Platenburg is de vierde generatie die in de zaak werkt. Samen met de Rotterdamse Bistro Pierre liet hij liet ons ervaren hoe wijnspijscombinaties werken. Op het menu stond plakjes bavette met zoete aardappel, krokante tuinbonen en een rode wijnsaus. In het glas een Zuid-Afrikaanse wijn van Cederberg, een blend van merlot en shiraz. We hebben ervaren dat wijnen en eten elkaar dienen te versterken. In dit geval was de wijn licht zoet, wat de smaak van de zoete aardappel versterkte. En de zachte tannines in de wijn werden als het ware vrienden met de vetten in het vlees. De tuinbonen? Die zorgden voor de structuur in het gerecht.

Voordat het festival voor publiek openging, maakten we nog een laatste stop bij LemonAid. Je hebt hun flesjes vast wel eens in winkels als Marqt en Ecoplaza zien liggen. Van ieder flesje dat verkocht wordt van LemonAid en ChariTea gaat €0,05 naar het goede doel (jeetje nu pas realiseren we ons waar die naam op slaat). Ze steunen verschillende maatschappelijke projecten en hebben al meer dan drie miljoen euro opgehaald! Je kunt de frisdranken ook goed gebruiken in mixdrankjes, in onze LemonAid zat een drupje vermouth.

Wij zeggen alvast proost en tot de 3e editie van RYPP! Waar jij zeker bij moet zijn als je meer wilt weten over wijnen uit verschillende landen, maar natuurlijk ook voor al het culinairs wat Rotterdam a.k.a. 010 a.k.a. Roffa te bieden heeft.

No Comments

Post a Comment

Hey volg je ons ook al op social?!

Furmint
Isabella
Trebbiano
Eiswein
Yaen
Riesling