Riesling 101 - Of Je Wijn Lust?!

Riesling 101

Riesling 101

Van beendroog tot mierzoet, van spotgoedkoop tot kneiterduur. Een druivenras die zich het liefst niet laat blenden met andere rassen, maar graag solo de hoofdrol speelt. We hebben het over riesling.

 Duitsland is de bakermat van de Riesling. In alle dertien Duitse wijngebieden staat de druif aangeplant en meer dan 20% van het totale Duitse wijngaardareaal is beplant met deze druif. Al in de 15e eeuw werd de druif vermeld in oude documenten die gevonden zijn in de Rheingau. Sindsdien is het niet alleen bij Duitsland gebleven, maar staat er her en der in de wereld ook riesling aangeplant. Australië is ook verzot op de druif en zij zijn nummer twee in de wereld als het gaat om het aantal hectaren. Een mooie nummer drie is Frankrijk en specifiek de Elzas. Een land die je in de gaten moet houden is Nieuw-Zeeland. Zo is de Pegasus Bay Riesling zeker de moeite waard om eens te proeven. Dit is een hele andere stijl dan de Rieslings uit het klassieke Europa, omdat het fruit meer richting tropisch fruit gaat zoals mango, guave en passievrucht in plaats van citrus en appels in klassieke Europese Rieslings.

Ook in Oostenrijk worden goede Rieslings gemaakt. Ten oosten van Oostenrijk staat ook veel riesling aangeplant. De druivensoorten welschriesling of olazriesling, die daar ook worden verbouwd, hebben trouwens niets met riesling te maken.

Riesling is een natuurlijke kruising tussen twee druivenrassen, een daarvan is de Franse gouais blanc. De andere ouder van de riesling is onbekend, maar er gaan geruchten dat het traminer kan zijn. Riesling is tegenwoordig zelf ook een druivenras waarmee wordt gekruist, enkele voorbeelden zijn Müller-Thurgau, Scheurebe en Johanniter.

De rieslingdruif doet het goed in koude gebieden waar de herfst wat milder is. Riesling is een laat rijpend ras en wordt in het najaar geoogst. Krijgen de druiven in de bloeiperiode te weinig zon, dan kunnen de wijnen erg straf zijn.

Zoals we eerder al hebben aangegeven, kun je van de rieslingdruif verschillende wijnen maken. Zo bestaan er  verschillende droge stijlen tot zelfs wijnen waarbij de druiven zijn aangetast door edele rotting, te vergelijken met de zoete wijnen uit Bordeaux. Ook wordt er in Duitsland Riesling Sekts gemaakt, een mousserende wijn van riesling.

Wijnboeren die de Prädikatswein hanteren kunnen hun wijnen in verschillende stijlen maken, dit geldt trouwens niet alleen specifiek voor riesling, maar ook voor andere druivenrassen. Hieronder een overzichtje van de verschillende stijlen die je op een fles kunt vinden.

Kabinett: lichte wijnen met iets minder alcohol.

Spätlese: Betekent late oogst, de wijnen zijn vaak voller van smaak doordat de druiven geplukt worden als ze op hun rijpst zijn.

Auslese: Zijn gemaakt van druiventrossen die geselecteerd zijn met een juiste balans tussen suikers en zuren. Onrijpe druiven of druiven die zijn aangetast door verkeerde schimmels worden verwijderd.

Beerenauslese, trockenbeerenauslese en eiswein zijn predikaten voor zoete wijnen die ieder nog hun eigen voorwaarden hebben.

De wijnboeren die aangesloten zijn bij de VDP, Verband Deutscher Prädikats- und Qualitätsweingüter, hebben een systeem opgezet waarbij ze hun beste wijnen classificeren ( vergelijkbaar met het systeem in de Bourgogne) met Erste Lage of Grosse Lage (Premier Cru) en Grosses Gewächs (Grand Cru), waarbij de Grosses Gewächs wordt gezien als de beste in zijn soort. Deze kwaliteitsaanduiding geldt niet alleen voor riesling, maar ook voor wijnen van andere druivenrassen.

Smaak

Riesling kent verschillende stijlen, maar over het algemeen hebben de wijnen tonen van citrus en groene appel. Ze hebben een hoge zuurgraad, wat zorgt voor een verkwikkend effect en daarnaast voor balans in de zoete wijnen.

In de Moezel en om precies te zijn in het dorpje Ürzig is een beroemde wijngaard te vinden, de Würzgarten, de kruidentuin. De Würzgarten is zo bekend dankzij het terroir, een mengsel van rode leisteen en rotliegend met een toplaag van klei. Tja, dit kun je wel vergeten, maar door de unieke ligging en de bodem krijgt de wijn naast het citrus en groene appel ook rijpere tonen van ananas en passievrucht. Een goede Üziger Würzgarten kun je op z’n minst wel tien jaar bewaren.

Petrol of gout de petrol is een typische Rieslinggeur (overigens hebben niet alle rieslings dit aroma). Het kan in zowel jonge als oude Rieslingwijnen voorkomen. In de wijnwereld is er onenigheid over deze specifieke geur. De één vindt het een fout en de ander vindt juist dat het in de wijn hoort. Als je eenmaal weet hoe petrol in een wijn ruikt, dan kun je een Riesling zo uit een blindproeverij halen. Want zover bekend is Riesling de enige wijn met dit aroma.

Nog even terugkomend op de bewaarpotentie, goede Rieslings kunnen decennia bewaard worden. Dit komt door de goede balans tussen zuren en restzoet. Een oude Riesling heeft andere aroma’s dan een jonge, een oudere Riesling heeft meer tonen van honing, sinaasappelschil en petrol en heeft een nootachtige afdronk. Ze zijn niet eeuwig houdbaar, als je een te oude Riesling opent kan het richting sherry gaan.

Of je nou een borrelwijn zoekt, een goede begeleider voor een mooi gerecht of iets bijzonders wilt proeven. Riesling is een druif die vele gezichten kent en bij verschillende situaties goed van pas komt. Van beendroog tot mierzoet en te vinden in alle prijscategorieën. De redenatie dat Rieslings altijd zoet zijn gaat dus allang niet meer op.

Wij zijn benieuwd naar jouw favoriete Rieslingwijn, zet je Rieslingtopper in de comments hieronder.

Prosit!

1 Comment

  • Mark

    Beantwoorden 24 juli 2020 17:13

    Baison Riesling Hochheimer Hölle 2018 (Rheingau, D)!

Post a Comment

Hey volg je ons ook al op social?!

Furmint
Isabella
Trebbiano
Eiswein
Yaen
Riesling