Recept: Zwijn is fijn – Of Je Wijn Lust?!

Recept: Zwijn is fijn

Recept: Zwijn is fijn

Sherry pairing menu: Wildzwijnstoof

Het maken van wildzwijnstoof is niet heel moeilijk, het kost alleen wat tijd (het is lekker om het vlees 48 uur te laten marineren). Slagers hebben niet altijd wild op voorraad, gelukkig kan de betere slager/poelier het voor je bestellen.

Ingrediënten (recept voor 4 personen):

  • 500 gr wild zwijnpoulet of goulashvlees
  • 2 uien
  • 1 winterpeen
  • 3 laurierblaadjes
  • 6 kruidnagels
  • jeneverbessen
  • tijm
  • rozemarijn
  • 1 sinaasappel
  • Bloem
  • Zout
  • Peper
  • 1 of 2 glazen wijn
  • (diepvries) Bosbessen en/of bramen
  • TLC (Tender Love and Care)

Extra benodigdheden:

  • Pan met dikke bodem
  • Vergiet
  • Zeef

Snij de wild zwijngoulash in stukken van 6 à 7 centimeter, je zult merken dat het vlees gaat slinken nadat je het hebt gemarineerd. Leg de stukken vlees in een kom of schaal. Snij vervolgens de wortels en uien in blokken en voeg ze toe aan het vlees. Was en pers de sinaasappels, giet het sap bij het vlees. Stop de kruidnagels in de schillen en doe ze bij het vleesmengsel. De andere kruiden mogen er ook bij (zout en peper pas later). Als alle ingrediënten zijn toegevoegd, kan de wijn erbij. Zorg ervoor dat het geheel onder staat. Laat de schaal goed afgedekt 48 uur rusten in de koelkast. Spatel het tussendoor een aantal keer om, zodat alle smaken goed met elkaar mengen.

Haal het gemarineerde vlees na 48 uur (of iets meer of minder) uit de koelkast. Doe het geheel in een zeef en vang de wijn op, dit heb je later nog nodig. Haal het vlees uit het mengsel en stop het in een vergiet zodat niet al te veel wijn bij het vlees blijft.

Laat het vlees op kamertemperatuur komen, dit duurt ongeveer een half uur tot een uur.

Zet een pan met een dikke bodem op het vuur, laat de pan goed heet worden. Doe je het vlees te vroeg in de pan, dan gaat het sudderen in plaats van bakken. Doe boter of olie in de pan en voeg het vlees toe. Bak het vlees tot het een mooi donker randje krijgt, voeg vervolgens de groenten en kruiden toe die je hebt gezeefd. Bak ze even mee en voeg daarna bloem toe. Zodra de bloem niet meer spierwit is, voeg je de wijn toe. Je zult zien dat de bloem gaat binden, roer totdat het een geheel wordt. Je kunt nog kiezen om bouillon toe te voegen of wat extra wijn. Wij hebben nog een keer dezelfde hoeveelheid wijn toegevoegd. Vanaf nu mag het een aantal uren opstaan op de kleinste pit met een vlamverdeler.

Vergeet niet wat TLC (Tender Love and Care) toe te voegen. Roer zo nu en dan in de pan, om te voorkomen dat het aan de bodem blijft plakken. Proef even goed of je nog wat mist en voeg zo nodig wat specerijen toe. Een uur voordat je het gaat serveren, doe je de bosbessen/bramen in de stoofpot. Dit geeft een friszuurtje aan het gerecht. Voeg naar smaak zout en peper toe. In principe is je stoofpotje klaar, maar je kunt ervoor kiezen om extra groenten toe te voegen zoals wortel, prei, bleekselderij of paddenstoelen.

Eet smakelijk!

 

No Comments

Post a Comment

Hey volg je ons ook al op social?!

Furmint
Isabella
Trebbiano
Eiswein
Yaen
Riesling