ProWein - Of Je Wijn Lust?!

ProWein

ProWein

ProWein streek neer in Düsseldorf, een driedaagse wijnbeurs waar de hele wijnwereld, echt waar, bij elkaar komt om zaken te doen. Echt ieder land is vertegenwoordigd, ook landen waar je in eerste instantie niet aan denkt zoals Uruguay, Bosnië-Herzegovina en Tunesië. Ezra en zijn collega’s uit Utrecht gingen twee dagen naar ProWein, wat een ervaring!

De reden dat wij een bezoek brachten aan ProWein, is dat we mogelijk wijnen willen importen uit een aantal Europese landen. We hebben de focus gelegd op Oostenrijk, Noord-Spanje en delen van Italië. Vooraf hadden wij al huiswerk gedaan om niet te verdwalen in het wijndoolhof. Het handige aan de beurs is dat veel wijnproducenten uit hetzelfde land bij elkaar staan. Om je een idee te geven van de grote van het evenement: Frankrijk, Spanje, Italië en Duitsland hebben ieder twee beurszalen. Denk aan de grootste zaal in de Rai of Jaarbeurs en die dus alleen gevuld met wijnen uit één land! Het leukste om te zien was hoe verschillend de zalen waren opgezet. Italië had veel stands die flair en klasse uitstraalden. Oostenrijk was erg ordelijk, gesorteerd op gebied en alle stands hadden hetzelfde formaat. De Spaanse hal was daarentegen een vriendelijke en chaotische warboel.

De eerste dag stond voornamelijk in het teken van Spaanse- en Italiaanse wijnen. Vooral Noord-Spanje heeft veel te bieden, denk aan gebieden als Penedès , Navarra of Tarragona.

Sommige producenten hebben maar een aantal wijnen in hun assortiment terwijl anderen meerdere lijnen hebben in verschillende prijscategorieën. Normaal gesproken begint Ezra op een wijnbeurs of een wijnfestival vaak met mousserend of wit, en eindigt hij met het proeven van rood of af en toe zoete wijnen. Deze opzet was nu haast onmogelijk, omdat de ProWein zo immens groot is. Je begint met wit of mousserend en vervolgens worden de producenten zo enthousiast en zeggen ze dat je dan ook de rode wijnen moet proeven!

 

 

Na zeven afspraken en ongeveer tachtig wijnen te hebben geproefd zat de eerste dag er op. Ezra merkte dat hij aan het einde van de dag niet helemaal meer gefocust was. Wijnen leken zuurder en wijnen met tannines leken ineens héél véél tannines te hebben. Tijd voor wat anders… Of nee, toch niet! Op uitnodiging van wijnproducenten Montes en Kaiken uit Chili en Argentinië gingen we naar een kunstgalerie in de binnenstad van Düsseldorf. Na een toespraak met bubbels werden we uitgenodigd om in de werfkelder een hapje te eten met de andere genodigden. Tegenover ons zaten Koreanen en Japanners, naast ons een team uit Oekraïne en verderop weer een delegatie uit Azië. Gezellig om wijnliefhebbers vanuit de hele wereld te ontmoeten. In de galerij speelde een muzikant op zijn gitaar veel Spaanse nummers die je misschien kent van een busreisje naar de Costa del Sol. Van Guantanamera tot de Ketchup song, je kent ze wel… Laten we zeggen dat de avond nog lang duurde en dat we ons goed vermaakt hebben 😉

 

 

Dag twee was een mix van afspraken met producenten uit o.a. Italië, Spanje, Oostenrijk en Duitsland. Vooral de afspraak bij Becker Landgraf uit Rheinhessen was erg tof. We proefden al hun wijnen, ook al verkopen we de meeste ook al bij Kwestie van Smaak. De filosofie van Becker Landgraf over wijn maken is erg interessant, wellicht dat hier in de toekomst nog een aparte blog over komt.

Toen we alle afspraken hadden afgerond, gingen we onder andere ook nog langs Jonn van Borderac. Hij verkoopt wijnen uit de Bordeauxstreek, we hebben al eens eerder wat wijnen van Borderac geproefd, zoals de Enclos de Viaud waarvan we dit keer de nieuwe jaargang van proefden.

Voor wijnliefhebbers is ProWein echt een walhalla. Je kunt op ontdekkingstocht gaan naar gebieden die je niet kent, of juist alle icoonwijnen bij langsgaan of verscheidene masterclasses bijwonen. Genoeg te beleven én te proeven.

No Comments

Post a Comment

Hey volg je ons ook al op social?!

Furmint
Isabella
Trebbiano
Eiswein
Yaen
Riesling