Oranje boven, lang leve de oranje wijnen! - Of Je Wijn Lust?!

Oranje boven, lang leve de oranje wijnen!

Oranje boven, lang leve de oranje wijnen!

Koningsdag leek ons een uitermate geschikte dag om jullie kennis te laten maken met oranje wijnen. Zelf hebben we dit type wijnen leren waarderen in december tijdens een oranje wijnavond georganiseerd door restaurant Héron in Utrecht.

We horen je al denken… Oranje wijnen?! Rood, wit, rosé, dat was het wel toch? Oranje wijnen of orange wines zijn witte wijnen gemaakt op de rode wijnmanier. Laten we de ‘wijnmaakmethodes’ even op een rijtje zetten (het druiven plukken en bottelen van de wijn laten we achterwege).

  • Voor het maken van rode wijn worden de druiven geplet. Het vrijgekomen sap en de schillen, al dan niet met steeltjes en pitjes, worden geweekt. De schil zorgt ervoor dat de kleur van de wijn donkerder wordt en geeft ook smaak en tannine af (de korreltjes en ruwe structuur die je wel eens proeft in rode wijnen).
  • Bij het maken van witte wijnen wordt niet gebruik gemaakt van de zogenaamde schilinweking, maar na het persen van de druiven wordt direct de alcoholische fermentatie ingezet. Oranje wijnen hebben wel schilinweking gehad, van één dag tot soms wel een jaar. De wijnen vallen in de categorie natuurwijnen en worden niet op de conventionele manier gemaakt. Oftewel, niet te veel poespas, het liefst gebruiken de wijnmakers geen sulfieten en bestrijdingsmiddelen.

Nu weet je vast dat er vele stijlen witte wijn zijn, van rete strak (een Kabinett Riesling bijvoorbeeld) tot lekker lobbig (een Chardonnay uit de ‘nieuwe wereld’). Oranje wijnen behoren doorgaans tot de eerste categorie, maar hebben een extra feature, namelijk tannines. Tijdens het drinken van oranje wijnen kun je, net als bij sommige rode wijnen, een korrelige en ruwe structuur proeven.

Een ander leuk aspect aan oranje wijnen zijn de funky smaakjes en geurtjes. Deze wijnen ruiken en smaken totaal anders dan dat je van een witte wijn gewend bent. Geen geurtjes van lychee of kweepeer, maar jackfruit, noten of zelfs jeneverbes en nagelakremover (oké, dat laatste klinkt niet erg appetijtelijk).

Misschien denk je, we hebben net de blauwe wijnhype achter de rug en nu staan de oranjevarianten te popelen om het stokje over te nemen? Schijn bedriegt, de oranje wijnmethode werd zo’n 5000 jaar geleden al gebruikt, maar is in de vergetelheid geraakt. In de jaren negentig van de vorige eeuw maakt dit type wijnen een come back. Nieuwsgierig geworden naar oranje wijnen? Ga eens een kijkje nemen bij Vleck, ze hebben een vestiging in Amsterdam en Utrecht. Wij gaan altijd goed gemutst de winkel uit dankzij de enthousiaste verkoper Debby!

No Comments

Post a Comment

Hey volg je ons ook al op social?!

Furmint
Isabella
Trebbiano
Eiswein
Yaen
Riesling