Of Je Amontillado Lust?! – Of Je Wijn Lust?!

Of Je Amontillado Lust?!

Of Je Amontillado Lust?!

Yes, we zijn finalisten van de #sherryweekblog! Eind oktober kregen we een fles Amontillado opgestuurd met de opdracht een perfect Sherry-pairing gerecht te maken. We horen je al denken, “Amonti…wattes?!”. In een paar zinnen, negen om precies te zijn, leggen we in grote lijnen uit wat Amontillado is.

  

Amontillado is een Sherry, een versterkte Spaanse wijn uit het gebied tussen Jerez de la Frontera, Sanlúcar de Barrameda en El Puerto de Santa María (ook wel Sherrydriehoek genoemd). Er zijn tien Sherrystijlen.  Om een Amontiallado te krijgen, maakt de Sherrymaker eerst een Fino of Manzanilla. Op deze sherry’s ligt een florlaag, een bacteriesoort. De florlaag wordt dunner en gaat dood, hierdoor kan een oxidatieve rijping plaatsvinden. Er zijn verschillende rijpingsstadia van Amontillado: van een bleke kleur tot amberkleurig. Hoe donkerder de wijn des te meer oxidatieve rijping het heeft gehad. Dit alles is belangrijk voor de smaak. Maar voor nu even genoeg theorie, laten we proeven. Klik hier om meer te weten over Sherry.

De Amontillado die we hebben gekregen heeft een ambergele kleur en ruikt naar amandel, citroen, sinaasappelschil en heeft oxidatieve tonen. Qua smaak heeft de Amontillado een rijk palet: het zilte van een Manzanilla komt terug en we proefden ook amandelen en hazelnoten. Oké, nu denk je vast blabla, slurp slurp… Leuk en aardig allemaal, maar wat heb ik aan dat wijngeneuzel? We neuzelen niet om het neuzelen, maar als heuse detectives ontcijferen we smaken en geuren. Met die aanwijzingen gaan we op zoek naar mogelijke verbanden tussen spijs en wijn. Oké, let’s enter the mind of a winedetective: De zilte aroma’s deden ons denken aan vis of schelp- en schaaldieren. Afgaand op de aroma’s van  amandelen en hazelnoten zouden we juist aardse tonen zoeken in het eten. Dilemma! Waarom niet beide elementen proberen te vangen in onze maaltijd? Zoals in een herfstige surf ‘n turf. Iets uit de zee en iets van het land. We kozen voor doradefilet met een korstje van pecannoten en gestoofd wild zwijn geserveerd met  aardappelpuree met beurre noisette. Klik op de linkjes om de recepten te lezen. Om de wijnspijscombinaties te testen hebben we een aantal vrienden en Hildes zus uitgenodigd. Hieronder vind je het eindresultaat:

Al smullend kwamen we tot de conclusie dat de vis goed paste bij de Amontillado: de pittigheid van mosterd werd opgevangen door het zoete van de Sherry, en de umami in soja ging perfect samen met het zilte karakter van de Sherry. Ook het zwijn was een gave combi met de Sherry: de bramen en de sinaasappel in de stoofschotel konden het goed vinden met het zuurtje van de Amontillado, en het zoete van de wortel en het aardse van het vlees pasten bij de oxidatieve tonen van de Sherry.

We waren gecharmeerd van de complexiteit van de Amontillado en vonden het een leuke uitdaging een bijpassende maaltijd te bedenken. We zijn nieuwsgierig naar jullie ervaringen met Sherry. Bij uitstek een gastronomische wijn als je het ons vraagt. Geef je ons een digitaal seintje als je de recepten gaat proberen?

Psst… nog één dingetje: mocht de fles niet opgaan, geen paniek, je kunt de Amontillado gerust nog 2 à 3 weken (gevacumeerd) bewaren.

No Comments

Post a Comment

Hey volg je ons ook al op social?!

Furmint
Isabella
Trebbiano
Eiswein
Yaen
Riesling