Naar Zeeland met JRE - Of Je Wijn Lust?!

Naar Zeeland met JRE

Naar Zeeland met JRE

Hiep hiep hoera! JRE Nederland bestaat 25 jaar!

JRE – Jeunes Restaurateurs d’Europe is in 1974 in Frankrijk opgericht met als doel de kinderen van grote Franse chefs in de voetsporen te laten treden van hun ouders. De vereniging stimuleerde de leden om op minimaal hetzelfde niveau te koken als hun ouders. In 1993 kreeg JRE een Nederlandse tak, waar zes restaurants bij waren aangesloten. Tegenwoordig telt de JRE Nederland 37 leden, meer dan hun Franse zusje.

De chefs van JRE combineren culinair vakmanschap met passie voor gastronomie en respect voor de lokale tradities en producten. Als geen ander zijn zij thuis in de innovatieve en inventieve kookkunst, zonder daarbij de culinaire erfenis uit het oog te verliezen. Daarnaast onderscheiden de JRE-restaurants zich qua locatie, interieur, omgeving en service.

Om hun vijfentwintigste verjaardag te vieren organiseert JRE Nederland tijdens het jubileumjaar drie blogreizen. De eerste vond plaats in Zeeland, Ezra was ook van de partij. Wie Zeeland zegt, zegt visserij. Tijdens het culinaire tripje stonden dan ook vis, schelp- en schaaldieren centraal. De reis naar Zeeland verliep helaas niet vlekkeloos, waardoor Ezra de proeverij bij de oesterkwekerij mistte. Hij kon meteen de boot op om een rondje te maken op de Oosterschelde.

Het tochtje op de Oosterschelde werd verzorgd door de Oesterbaron, een bedrijf dat oesters kweekt. Zes JRE-leden voeren mee, vier van hen serveerden hun hapjes op de boot en De Gouden Ton verzorgde de wijn. Ezra vond vooral de Terras Gauda O’Rosal blanco goed passen bij de gerechtjes met oester. Deze witte wijn is een blend van albariño en loureiro en komt uit Rías Baixas, een gebied in het noordwesten van Spanje. De wijn heeft een fris zuurtje met tonen van limoen, citroen en meloen, en heeft voor een witte wijn een vrij volle body.

Na het aangename boottochtje bezochten we Kingfish Zeeland. Een bedrijf dat yellow tail tonijn kweekt, tegenwoordig ook wel Dutch Yellow Tail genoemd. Op een duurzame manier worden de vissen gekweekt in bassins. Verschillende nationale en internationale restaurant gebruiken de Dutch Yellow Tail, zo ook JRE-lid Mart Scherp van Restaurant Scherp in Middelburg. Bij wie we de eerste JRE-reis afsloten.


In restaurant Scherp werden we getrakteerd op een proeverij georganiseerd door Résidence Wijnen en Riedel. Riedel heeft onderzoek gedaan naar wijnglazen en heeft verschillende glazen ontwikkeld met als doel wijnen optimaal tot zijn recht te laten komen. Tijdens de proeverij deden wij een mini-onderzoek. We proefden vier wijnen in twee verschillende glazen. Te beginnen met een Sancerre, geserveerd in een sauvignon blanc glas. Een hoog glas waarin de perfecte aroma’s van sauvignon blanc naar boven komen. Vervolgens proefden we dezelfde wijn in het glas voor houtgelagerde chardonnay. We proefden verschil! De wijn werd in het tweede glas vlak en kwam erg zuur over. Hetzelfde deden we ook met een Chardonnay, Pinot Noir en een Bordeaux wijn. En je raadt het misschien al, elke wijn paste het beste in het glas wat voor dat type wijn is gemaakt.

Na het mini-onderzoek serveerden restaurant De Ertenpeller en restaurant Scherp nog een gerechtje met een glas Côtes du Rhône blanc. De volheid van de wijn paste goed bij het vette karakter van de vis. De witte wijn ging ook goed samen met de umami-smaak van Mart Scherps gerecht.

Of je nu dicht bij huis wilt eten, lekker weg bent in eigen land of met vakantie gaat binnen Europa, stap eens binnen bij een JRE-restaurant (wel even reserveren) en geniet van lokale producten en het vakmanschap van de jonge gepassioneerde chefs. Wil je alvast watertandend oriënteren op een fijn restaurant, neem dan een kijkje op de site van JRE.

No Comments

Post a Comment

Hey volg je ons ook al op social?!

Furmint
Isabella
Trebbiano
Eiswein
Yaen
Riesling