Monsieur Sauvion presenteert Loire - Of Je Wijn Lust?!

Monsieur Sauvion presenteert Loire

Monsieur Sauvion presenteert Loire

Op uitnodiging van Grand Chais de France deden we mee aan een wijn- en spijsmasterclass met het thema Loire. Grand Chais de France (GCF) is een wijnbedrijf dat actief is in Frankrijk en ver daarbuiten, ze beschikt over eigen wijngaarden in zowel Frankrijk als andere landen.

Bekende huizen zijn onder andere La Baume en de supermarkttopper J.P. Chenet. Ze verkopen niet rechtstreeks aan consumenten, maar wel aan wijnhandels. Wij namen dus deel aan de Loire-proeverij en een paar uurtjes waanden we ons in Frankrijk. De Loire wordt ook wel de tuin van Frankrijk genoemd. Bij de Loire denk je al snel aan Sancerre, Pouilly Fumé of Muscadet-Sèvre et Main, maar in de tuin van Frankrijk vind je meer dan alleen deze parels. Wij proefden in Vianen in het Miele Experience Centre juist andere wijnen dan die drie bekende.

De masterclass werd gegeven door Pierre Jean Sauvion, hoofd van de Loire wijnen van GCF en eigenaar van Château du Cléray-Sauvion. Pierre Jeans opa kocht in 1935 het chateau en begin deze eeuw nam Pierre Jean het van hem over. De eerste raad die hij van zijn opa kreeg was om wijnen te maken die hij zelf lekker vond.

“Stel dat je wijnen niet verkopen, dan moet je het allemaal zelf opdrinken. Dan kun je beter wijnen maken die je lekker vindt?”.

Twee uur lang wist hij met humor en passie theorie en proeven te combineren. Meneer Sauvion hanteert voor zijn wijnen de 3F’s: Fresh, Fruity & Friendly. Alle wijnen die hij maakt moeten aan deze drie criteria voldoen, en dat zijn er nogal wat! Toen hij begon met zijn presentatie stonden er al twee gevulde glazen voor onze neus. Twee glazen cremant de Loire en daarnaast een blini met gemarineerde zalm en rode biet. Eerste tip van Sauvion: “Drink wat je wilt drinken en eet wat je wilt eten.” Een beetje kort door de bocht misschien, maar we leggen even uit wat hij daarmee bedoeld. Bij iedere gerecht kregen we een witte, rosé en rode wijn. Hiermee wilde hij laten zien dat er meer culinaire combi’s mogelijk zijn dan je denkt. Zo kun je prima zijn rode wijn drinken bij vis of een geitenkaasje.

De eerste reeks wijnen stond klaar bij een tartaar van gegaarde gamba’s, gerookte paprikadressing en wasabi-crunch. Chenin blanc uit Vouvray, rosé uit Anjou en een cabernet franc uit Saint-Nicolas-de-Bourgueil. We vonden het leuk om te merken dat iedere wijn weer iets anders in het gerecht naar boven bracht. De witte wijn ging erg goed met het pittige van de wasabi, omdat er genoeg restsuikers zaten in de wijn om de pit te blussen. De rosé paste gewoon erg goed bij het gerecht. De rosé had aroma’s van framboos, bes en smaakte ook naar fruitsnoepjes. De cabernet franc ging goed met de paprika en wasabi, iets minder met de garnaal.

Het hoofdgerecht was gegrilde tonijn, groene asperges, peultjes en tomatensalsa. Een Muscadet-Sèvre et Maine sur lie, nog een Rosé d’Anjou en een cabernet franc uit Saumur-Champigny. De witte wijn liet zich nog niet helemaal zien, maar na een tijdje kwamen de aroma’s van witte peper vrij en het romige mondgevoel kwam beter naar voren (wat je vaker hebt bij wijnen die deels gerijpt hebben op de dode gistcellen, oftewel sur lie). De rosé was, in tegenstelling tot de eerste rosé die we proefden, hartig en kruidig. Dit ging verrassend goed samen met het aardse karakter van het gerecht. De tweede rode wijn had meer tannines en was ook kruidiger, dat paste erg mooi bij de tonijn.

Als dessert kregen we een stukje geitenkaas met een crumble van zwarte curry en balsamico-stroop. Het frisse karakter van de kaas en de umamitonen van de overige ingrediënten maakten het gerecht tot een dessert waarbij je je vingers aflikt. Natuurlijk kregen we ook weer drie wijnen; een witte uit de Haut-Poitou aan de rive gauche, veel wijngaarden in de Loire zijn aangeplant aan de rechteroever maar nu dus eentje van de linkerkant. Wat een frisse sauvignon blanc! Grassig, kruidig, hoog in het zuur en passievrucht in de neus. De witte wijn combineerde supergoed met de kaas. Een sauvignon blanc uit de Loire met een geitenkaasje is trouwens vaak een toffe combi. In het volgende glas zat een Tourraine Rosé, een wijn met “bite” die goed samenging met de crumble. De rode wijn, een cabernet franc, uit Chinon was mooi kruidig, had tonen van zwart fruit, milde tannines en juist flink wat zuren. Dit geeft de wijn meer spanning, waardoor ook de rode wijn lekker was bij de crumble.

Wat we zo tof vonden aan deze masterclass is dat er evenveel waarde werd gehecht aan de witte, rosé en rode wijn. Rosé is toch vaak een ondergeschoven kindje, gelukkig niet bij Château du Cléray-Sauvion.

 

No Comments

Post a Comment

Hey volg je ons ook al op social?!

Furmint
Isabella
Trebbiano
Eiswein
Yaen
Riesling