Lugana in Restaurant Breda - Of Je Wijn Lust?!

Lugana in Restaurant Breda

Lugana in Restaurant Breda

Dit jaar viert DOC Lugana haar vijftigste verjaardag. Tijd voor een feestje (wij waren van de partij) én wat extra promotie, want zo bekend zijn luganawijnen in Nederland nog niet. Deze wijnen zijn voornamelijk bekend bij mensen die in de buurt van het Gardameer met vakantie zijn geweest.

Wat hebben we opgestoken van de Luganamiddag?

Het wijngebied Lugana wordt gevormd door een aantal kleine gemeenten ten zuiden van het Gardameer en bevind zich in regio’s Lombardije en Veneto. Luganawijnen met een DOC label (DOC = Denominazione di origine controllata) zijn altijd witte wijnen die voornamelijk gemaakt van het druivenras verdicchio. De druif wordt door wijnmakers in Lugana ook wel trebbiano di lugana of turbiana genoemd.

Wat deze wijnen zo bijzonder maakt, is de grond waarop de ranken staan en de weersomstandigheden in het gebied (samen ook wel terroir genoemd). De druivenranken staan in kleigrond. Als het een tijd niet regent, zorgt de klei dat de wortels water krijgen. Daarnaast is er iets speciaals gaande bij het Gardameer. In de ochtend waait er een koude wind vanuit het noorden, in de middag stijgt de temperatuur en draait de wind. Door dit natuurlijke proces komen de druiven niet te veel in de kou staan, maar groeien ze ook niet te snel. Hierdoor ontstaat een goede balans tussen zuren en suikers in de druiven, wat weer resulteert in een uitgebalanceerde wijn. Bij het maken van luganawijnen wordt in beperkte mate gebruik gemaakt van houtrijping om het fruitige karakter van de wijnen te behouden.

Tijdens een masterclass over wijn moet natuurlijk ook worden geproefd. Onderstaande drie wijnen staken er wat ons betreft bovenuit:

Lugana 2017 Molin van het huis Ca’ Maiol: Een fijne toegankelijke wijn met in de neus volop aanwezige aroma’s van bloesem, perzik en peer. Een mooie volle wijn die doet denken aan een perenijsje. Ook het perzikaroma komt terug.

 

 

Lugana 2016 Selva van het huis Selva Capuzza: Deze wijn is afkomstig van een oude wijngaard en heeft fruittonen van perzik, limoen en grapefruit. De Selva heeft een subtiel bittere ondertoon.

 

 

Lugana Riserva 2016 Le Morette van het huis Le Morette:

De topper van de middag. Een wijn die doet denken aan Petit Beurre-koekjes. Deze wijn heeft, in tegenstelling tot de andere twee, deels gerijpt op houten vaten. Hierdoor heeft Le Morette minder fruittonen, maar de citroenaroma komt wel om de hoek kijken.

Na het ‘serieuze college’ volgde een informele lunch bij restaurant Breda. De tafels werden in een lange rij aan elkaar geschoven voor het ultieme Italië-gevoel (de tafels stonden eerst in een schoolopstelling, netjes achter elkaar). Onze opschrijfboekjes bleven tijdens het eten grotendeels in de tas (de gerechtjes waren voortreffelijk, dat kunnen we wel zeggen).

Loopt het water je al in de mond? We vonden vooral de Brolettino 2016 van het huis Ca’ dei Frati erg fijn bij de lunch. De wijn kon ook de pittige elementen van gerechten prima aan.

De eigenaren van Restaurant Breda willen het bourgondische leven en de gastvrijheid van hun geboorteplaats, je raadt het al, Breda naar Amsterdam halen. Wat ons betreft is die missie prima geslaagd. We komen graag nog eens lunchen of dineren. Ben je benieuwd geworden naar luganawijnen? Niet elke wijnwinkel heeft wijnen uit dit gebied standaard op voorraad, gewoon even naar vragen!

No Comments

Post a Comment

Hey volg je ons ook al op social?!

Furmint
Isabella
Trebbiano
Eiswein
Yaen
Riesling