Livar en asperges met JRE - Of Je Wijn Lust?!

Livar en asperges met JRE

Livar en asperges met JRE

Hiep hiep hoera! JRE Nederland bestaat 25 jaar!

Om hun vijfentwintigste verjaardag te vieren organiseert JRE Nederland tijdens het jubileumjaar drie blogreizen. De tweede vond plaats in Limburg en Noord-Brabant, Hilde was ook van de partij. Het was een heerlijk vol programma (letterlijk), chauffeurs van Euro BOB reden ons in Lexusauto’s van Aspergeveld naar Boerderij. JRE-chefs serveerden op elke locatie een klein gerechtje en Residence Wijnen zorgde voor ultieme wijn-spijservaringen.

De chefs van JRE combineren culinair vakmanschap met passie voor gastronomie en respect voor de lokale tradities en producten. Als geen ander zijn zij thuis in de innovatieve en inventieve kookkunst, zonder daarbij de culinaire erfenis uit het oog te verliezen. Daarnaast onderscheiden de JRE-restaurants zich qua locatie, interieur, omgeving en service.

De eerste locatie die we aandeden was Restaurant One, gevestigd in de Cultuurfabriek in Roermond. Chef Edwin Soemang maakte vijf kleine taartjes met bloemen en groenten uit eigen tuin, van een frisse bloemen tartelette tot een zoet honing-nootjes taartje. Na deze verwennerij namen we ook een kijkje in de moestuin met kleurrijke eetbare bloemen, groenten en kruiden. Als een priester die hosties uitdeelt, kregen we van Edwin een blaadje van een oesterplant en je raadt het al, die smaakte naar oester. Echt een maffe gewaarwording. Edwin vertelde dat hij met meer respect voor de natuur is gaan koken sinds Restaurant One een eigen moestuin heeft. De keuken gaat respectvoller om met ingrediënten nu ze er meer bewust van zijn wat er allemaal bij het kweken van groenten en fruit komt kijken. Zonder bijen geen gewassen en daarom wonen naast de moestuin ook een aantal bijenvolken. De imkers lieten twee type bijenkasten zien en vertelden honderduit over het belang van bijen. We hadden makkelijk een hele dag kunnen vertoeven in de moestuin, Edwin en de imkers liepen over van enthousiasme en leuke anekdotes (over bijvoorbeeld het achterna hollen van konijnen die ook graag verse groenten eten). Vanwege het drukke schema stapten we weer in Lexusauto’s en reden we naar de abdij Lilbosch in Echt.

Naast Cisterciënsermonniken leven bij de abdij ook livarvarkens, de Limburgse Kloostervarkens. Hoewel de monniken vegetariërs zijn, staan zij wel achter de visie van Livar. Frans de Rond gaf een ontzettend inspirerende rondleiding op de boerderij. Na een hoop gedoe met onder andere veeziektes, besloot een groep varkenshouders dat het anders moest, eerlijker, duurzamer en diervriendelijker. Bij Livar is over alles goed nagedacht, zijn ze steeds opzoek naar verbeteringen en experimenteren ze erop los (van een grasdak voor betere isolatie tot het testen van nieuw ‘rollebolmateriaal’ voor de varkens). De rondleiding was natuurlijk niet compleet zonder ook livarvlees te proeven. Hoewel het eerst wel wat gek aanvoelde om vlees te eten, na het bewonderen van de schattige biggetjes, smaakten de gerechtjes goed. Het vlees is doorregen met vet, wat het vlees veel smaak geeft. De JRE-Chefs Ralph Hermans van Restaurant Rantrée en Hans Kinkartz van L’atelier maakten voortreffelijk gerechtjes, en het water loopt Hilde alweer in de mond nu ze blog schrijft.

Hans maakte een gerechtje met asperge cremeux, korenaarasperge, livarcoppa, een schuim van gekookt livarham, daslookolie en crème van gerookte eidooier. Heerlijk die romige elementen die op je tong smelten. Residence Wijnen schonk de bekende rosé van Miraval, een spannende én mooi gebalanceerde wijn-spijscombinatie. Ralph had na de rondleiding twee gerechtjes voor ons in petto. Een aspergebonbon met mousse van livarham en peterselie-olie, en een Aziatisch getint gerecht met livarbuikspek, gamba, wortel, dadel, tempeh en bak kut teh (excuses voor de belabberde foto). Daarbij schonk Residence Wijnen de Côtes de Provence blanc van Miraval.

We bezochten ook nog een aspergekwekerij, terug van het land proefden we in de tuin van de teler twee gerechten van chef Jan Marrees van Bretelli. Als eerst kregen we kalfstartaar met een piccalilly-asperge. Hilde vond het leuk om zo’n onalledaagse gerecht te eten. Weer eens wat anders dan het klassieke asperge-gerecht met ham en ei. Toch gaat haar voorkeur uit naar de zachte, witte aspergesmaak. We aten daarna een mozzarella mousse met tomatengelei, mosterdzaad, lavasvinaigrette en een wortel-karamelkoekje. Mmm! We namen ook een kijkje in de schuur, hier geen fietsen en rondslingerend troep maar een winkeltje én asperge-verwerkfabriekje in één. Hieronder een filmpje van de aspergeschilmachine, gaaf hè. Met recht een uit de hand gelopen hobby te noemen!

De dag werd afgesloten bij bierbrouwerij Swinckels, waar we een rondleiding kregen (het rook naar rogge én het was veel te warm voor iemand met Fries bloed) en de chefs Mathijs Jacobs van de Beejekurf en Jermain de Rozario van restaurant De Rozario zorgden voor het eten. Mathijs serveerde een voortreffelijke rundtartaar met gerookt turfspek, asperges en een zacht gekookt kwarteitje (O! Echt een keer proberen, zo’n eitje in één keer in je mond stoppen). En Jermain zorgde voor een knallende afsluiting met zijn zalmgerecht met aardappel, asperges en kerrie-ijs (verrassend lekker ijs en een fijne frisse toevoeging, omdat het gerecht ontzettend hoog op smaak was).

Gerecht Restaurant de Beejekurf

Gerecht Restaurant De Rozario

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Heb je trek in nog meer leesvoer? Lees ook de blog die Ezra schreef over het JRE-reisje naar Zeeland.

 

JRE&Lexus on tour

JRE & Lexus Nederland on tour!

No Comments

Post a Comment

Hey volg je ons ook al op social?!

Furmint
Isabella
Trebbiano
Eiswein
Yaen
Riesling