Leclerc Briant - Abyss 2013 - Of Je Wijn Lust?!

Leclerc Briant – Abyss 2013

Leclerc Briant – Abyss 2013

De Abyss van Leclerc Briant is een zeer speciale wijn, want als de champagne in principe klaar is om verkocht te worden, gaat de fles eerst nog een jaar naar de zeebodem om daar tot rust te komen. Nu maar hopen dat Ariël geen onderwaterfeestje geeft.

Veel champagnes zijn een mix van verschillende wijnen en druivenrassen. Voor de Leclerc Briant Abyss worden drie gelijke delen chardonnay, pinot noir en meunier geblend. Oké, niet helemaal waar, er zit 1% meer pinot noir in 😉 Daarnaast staat op het label ‘Zero dosage’, wat betekent dat ze geen extra suiker aan de champagne hebben toegevoegd.

Ken je de app ‘When Wine’? Deze app houdt rekening met de biodynamische kalender en geeft aan of het een goede dag is om wijn te drinken. Deze champagne is ook op biodynamische manier gemaakt. Wij zijn best benieuwd of de Leclerc Briant Abyss beter smaakt wanneer de app aangeeft dat het een perfecte dag is om te proeven. Tijdens de proeverij hebben we niet op die app gekeken, dus je moet het met de onderstaande bevindingen doen 😉

Op het oog

Pinot noir en meunier zijn rode druivenrassen die onder andere ook gebruikt worden om witte wijnen te maken, in dit geval dus champagne. Zulke champagnes worden ook wel Blanc de noirs genoemd. De druiven laten toch wat kleur achter, en dat is in het glas te zien. Deze mousserende wijn heeft een licht koperen kleur en licht tintje zalmroze.

Iets anders wat mooi opviel waren de bubbels. In het glas is er één punt van waaruit de bubbels naar het oppervlak gaan, in plaats van een horde bubbels. Vaak geeft dit al aan dat het om een kwaliteitschampagne gaat.

Neus

Toen de wijn werd ingeschonken rook het naar stal, wat ook wel reductie wordt genoemd. Dit kan gebeuren bij wijnen die niet meer heel jong zijn. Na een tijd liet de wijn zich van een betere kant zien, of beter gezegd ruiken. Tonen van vers brood en brioche, marsepein, toast en een beetje cacao. Zo zie je maar weer dat je niet hoeft te schrikken van een onaangenaam stalluchtje.

Mond

Als je een slok mousserende wijn drinkt, vallen vaak als eerst de bubbels op. De Leclerc Briant Abyss heeft zeer fijne bubbels, wat aangenaam aanvoelt. Wat betreft de smaak komen de bovenstaande aroma’s terug, maar proeven we daarnaast ook tonen van rijpe gele appel en citroen (niet het zuur) proef je terug in de champagne. Verder is de wijn hoog in zuur, dat maakt deze complexe champagne uniek en spannend. De wijn heeft een ranke body en een lekker lange en aangename afdronk.

Conclusie

Leclerc Briant Abyss 2013 is een mooie, complexe champagne met een bijzonder verhaal. Lekker om als aperitief te drinken, maar ook tijdens de maaltijd kun je deze champagne prima blijven drinken. Iets uit de zee, zoals een visje, zou waarschijnlijk heerlijk bij de champagne smaken. In dit geval klopt het spreekwoord: ‘when it grows together, it goes together’.

Wil je meer over het wijnhuis Leclerc Briant weten, Ezra sprak met de wijnmaker Hervé Justin. Klik hier om meer te lezen!

 

No Comments

Post a Comment

Hey volg je ons ook al op social?!

Furmint
Isabella
Trebbiano
Eiswein
Yaen
Riesling