Italië in Nederland - Of Je Wijn Lust?!

Italië in Nederland

Italië in Nederland

Afgelopen week ging er geen dag voorbij waarop wijn niet centraal stond. Van een nieuwe les tot verschillende proeverijen in de Randstad, tot een proefexamen in Rotterdam. De afgelopen dagen stonden in het teken van Italiaanse wijnen.

Frankrijk is van oudsher een beroemd wijnland, maar in Italië worden natuurlijk ook hele mooie wijnen gemaakt. Wist je dat in Italië in elke provincie wel wijn gemaakt wordt?! Terwijl in Frankrijk ook genoeg provincies zijn waar geen druiven worden verbouwd. In de supermarkt vind je best wat Italiaanse wijnen en daarom kun je zonder al te veel wijnkennis al een aardig aantal wijnen opnoemen met Italiaanse roots. Wat dacht je van Prosecco, Pinot Grigio, Chianti of Primitivo.

Over wijnland Italië is veel te vertellen, we pikken er dit keer een leuk feitje over Montepulciano uit. Je hebt de druif montepulciano, die staat veel aangeplant in het midden van Italië, zoals in de regio’s Marken en Abruzzo. Voor de wijn Montepulciano d’Abruzzo (uit de regio Abruzzo) wordt de montepulcianodruif gebruikt. Daarnaast heb je in Toscane een dorpje genaamd Montepulciano, waar de wijn Vino Nobile di Montepulciano wordt gemaakt. In deze wijn zit echter niet de gelijknamige druif, maar de sangiovese druif (die je weer kent van Chiantiwijnen).

Ezra ging deze week naar een masterclass over Italiaanse wijnen onder leiding van Fred Nijhuis. Hij staat bekend als dé specialist op het gebied van Italiaanse wijnen. Hij geeft onder andere les op de vinologenopleiding waar hij, natuurlijk, de Italiaanse wijnen voor zijn rekening neemt. Nijhuis liet ons acht interessante wijnen proeven en nam ons mee op een wineflight van Veneto naar Sicilië: we begonnen met Prosecco en eindigden met een Negroamaro uit Puglia. De meest verassende wijn vond Ezra de Susù IGP van het huis Cantine Risveglio uit Puglia (De hak van de laars, in het zuiden dus van Italië). Deze wijn is gemaakt van de susumaniello druif. Eerlijk gezegd had Ezra nog nooit gehoord van susumaniello. De SuSù IGP proefde een beetje zoet en deed denken aan een Californische Cabernet Sauvignon. Je merkte dat de druiven veel zon hebben gehad en optimaal gegroeid zijn. In de neus had deze wijn geuren van kwark en karamel en rook Ezra een beetje jam en rijp rood fruit.

Binnenkort een feestje? Wijnen uit Zuid-Italië doen het goed. Kies het liefst wijnen met de primitivo- of negroamarodruif. Het zijn toegankelijke wijnen, die soms aan de zoete kant zijn, niet al te veel tannine bevatten en door het hoge alcoholpercentage een rond mondgevoel geven. Wedden dat ook mensen die niet zo van wijn houden, toch een wijn uit Zuid-Italië kunnen waarderen.

No Comments

Post a Comment

Hey volg je ons ook al op social?!

Furmint
Isabella
Trebbiano
Eiswein
Yaen
Riesling