Geproefd Dehours Les Vignes de la Vallée - Of Je Wijn Lust?!

Geproefd Dehours Les Vignes de la Vallée

Geproefd Dehours Les Vignes de la Vallée

De kerstdagen zijn achter de rug en de jaarwisseling staat voor de deur. Tijd voor bubbels!  Wat dacht je van champagne van Dehours & Fils? Jerome Dehours bracht afgelopen november een bezoekje aan L’Atelier du Champagne (Ezra werkt daar) om Nederland kennis te laten maken met zijn champagnes.

Het champagnegebied is onderverdeeld in verschillende regio’s, waaronder Montagne de Reims, Côte des Blancs, Côte de Sézanne, Côte des Bar en de Marne vallei. Elke regio heeft een specialiteit, zo vind je veel blanc de blancs in de Côte des Blancs waar voornamelijk chardonnay goed groeit. Dehours is in de Marne vallei gevestigd, waar ze fan zijn van de meunierdruif. Een druif die veel gebruikt wordt voor blends. Dehours gebruikt meunieur als hoofdrolspeler om een bijzondere bubbel te maken zoals de cuvée Les Vignes de la Vallée. Sinds 1998 werken ze met een Réserve Perpétuelle. Pardon?! Dat is reservewijn uit een solerasysteem:  elk jaar wordt reservewijn toegevoegd aan een soort piramide van wijnvaten, elke keer wordt ook wijn overgeheveld naar de volgende laag wijnvaten.

 

 

Wij proefden de cuvée Les Vignes de la Vallée. Een blend met voornamelijk meunier en een klein beetje pinot noir en chardonnay. Ieder jaar verschillen de verhoudingen en ook de dosage van de champagne. De fles die wij proefden had als basisjaar 2012 en bevat 30% reservewijn uit het solerasysteem. De wijn heeft iets meer dan vijf jaar op de gisten gelegen en bevat 6,8 gram suiker per liter.

 

Op het oog

Wat meteen opvalt is de goudgele kleur van de champagne, maar dat is natuurlijk ook niet zo gek na vijf jaar gistrijping. De donkere kleur is ook deels te verklaren door het gebruik van meunier, een rood druivenras. De ketting van bubbels ging mooi recht omhoog. We proefden de wijn uit een Riedel Veritas Champagneglas.

 

Neus

Dit is andere koek dan je van een gemiddelde champagne gewend bent. Denk aan geuren van brioche, marsepein en gedroogde abrikozen. Na een tijdje komen er nog een aantal aroma’s boven bubbelen, zoals toast en cacao. De wijn is zeer complex qua geur, maar ja dat mag ook wel na vijf jaar op de gistcellen.

 

Mond

Wat positief naar voren springt zijn de verfijnde bubbels die als boter op je tong wegsmelten. Ook heeft de champagne een mooie balans tussen frisse tonen en goede zuren.  We proeven aroma’s van boter, brioche en wederom toast. De afdronk is aangenaam en mooi lang.

 

Conclusie

Dehours Les Vignes de la Vallée is een mooie champagne die je drinkt als je iets bijzonders wilt openen. Verfijnd, complex en plezierig. Niet te vergelijken met een basis brut champagne van een groot huis. Wij dronken de champagne bij een Mont d’Or-kaasfondue, zeker een aanrader.

Ook zin om op het nieuwe jaar te proosten met deze toffe champagne? Klik hier om de Dehours Les Vignes de la Vallée te bestellen.

 

Ben je benieuwd wat we dit jaar nog meer hebben geproefd? 

 

 

 

No Comments

Post a Comment

Hey volg je ons ook al op social?!

Furmint
Isabella
Trebbiano
Eiswein
Yaen
Riesling