Eten wat de pot schaft op sterrenniveau - Of Je Wijn Lust?!

Eten wat de pot schaft op sterrenniveau

Eten wat de pot schaft op sterrenniveau

Een tijdje terug stond de zondagochtend voor ons een aantal weken in het teken van de Netflixdocu Chef’s Table France (ontbijt-op-bed visueel ondersteunen zeg maar). Na het zien van de aflevering over de chef Adeline Grattard wisten we allebei zeker dat we de volgende keer dat we naar Parijs gingen bij haar restaurant yam’Tcha wilden eten (tip: reserveer tijdig!).

Op zo’n vijf minuten wandelen vanaf het Louvre is yam’Tcha gevestigd, een sfeervol restaurant en een zeer welkome oase van rust in het hartje van Parijs. Iets voor het middaguur stonden we in de regen met twee dames te wachten totdat het restaurant openging. Even later kwam Grattard aangehold met lente-ui en bosjes kruiden onder haar arm. ‘Bonjour, entrez-entrez!’.

Om het haastige Parijs achter ons te laten, kregen we als welkomsdrankje een rustgevende thee. We vonden het opvallend dat er geen muziek aanstond. De ruimte vulde zich niet met stilte, maar met rust en kalmte.

Grattard wil niet gebonden zijn aan een bepaald menu dat slechts een keer per maand wisselt, maar hecht aan de vrijheid om wat nieuws te kunnen koken. Ze laat zich elke dag opnieuw inspireren door de verse producten die ze voorhanden heeft. Haar mantra is dan ook:

“Always keep spontaneity, and remain free to cook.” – Adeline Grattard –

Bij yam’Tcha krijgt de gast dus geen uitgebreide menukaart, je kunt kiezen tussen een Menu Déjeuner (Lunch Menu) of een Menu Dégustation (Tasting Menu). Eten wat de pot schaft, maar dan op sterrenniveau. Om budgettaire redenen kozen we voor het Menu Déjeuner. Ezra koos daarnaast voor bijpassende wijn en Hilde nam de thee-spijscombinaties (hoe gaaf is dat, thee die past bij je gerecht!). De thee wordt bereid door een theesommelier en geserveerd in kleine kopjes niet groter dan een eierdop. Chi Wah Chan, de man van Adeline Grattard, koopt de thee in en is verantwoordelijk voor de thee-spijscombinaties.

Aan deze foto’s kunnen geen rechten worden ontleend, chef Adeline Grattard kookt elke dag nieuwe gerechten of veranderd bestaande gerechten. Per tafel is het net wat anders zegt ze zelf.

Niet alleen in de theeën is de Aziatische invloed merkbaar, ook voor de gerechten haalt Grattard haar inspiratie uit de Chinese keuken. Voeg daar een vleugje Franse keuken en een flinke portie creativiteit aan toe, en je hebt gerechten om bij weg te dromen.

Meer weten over Adeline Grattard en haar motivatie om yam’Tcha te openen? Kijk de aflevering van Chef’s Table France terug.

Even wat minder geld te besteden? Neem een kijkje in de boutique – maison de thé om een kopje thee te drinken en/of een bao (gestoomd broodje) te eten.

No Comments

Post a Comment

Hey volg je ons ook al op social?!

Furmint
Isabella
Trebbiano
Eiswein
Yaen
Riesling