Enclos de Viaud (rood) – Lalande-de-Pomerol – 2015 – Of Je Wijn Lust?!

Enclos de Viaud (rood) – Lalande-de-Pomerol – 2015

Enclos de Viaud (rood) – Lalande-de-Pomerol – 2015

Wijnweetje: Het domein Enclos de Viaud is met 2,48 hectare erg klein voor Bordeauxse begrippen. De wijngebieden Pomerol en Lalande staan bekend om het grind dat in de grond zit. In diepere grondlagen is ook het typische crasse de fer te vinden: een combinatie van aarde met metaal en een hoge dosis metaaloxide. Oké klinkt niet bepaald sexy hè, maar laat je er niet door afleiden. Crasse de fer geeft de wijnen uit dit gebied een specifieke geur: onder ander de geur van truffel (now we’re talking ????). Ook de grond van Eclos de Viaud bestaat uit crasse de fer, en daarnaast bevat het blauwe klei.

 

De wijn is een blend van 85% merlot en 15% cabernet franc.

Geur: In de neus is de wijn kruidig door de houtrijping. Denk aan tonen van nootmuskaat en cederhout. Je ruikt ook veel fruit zoals rode kers en braam. Dankzij de crasse de fer heeft de wijn ook een subtiele truffelgeur.

Smaak: In de mond komen de bovenstaande aroma’s terug. De wijn voelt als een fluwelen doekje op je tong. Toen wij de wijn proefden, waren de tannines nog vrij aanwezig, maar al wel rijp. Naarmate de wijn ouder wordt en ontwikkelt in de fles, zullen de tannines nog wat zachter worden. In de afdronk genieten we van het fruit en de kruidigheid.

Wijnspijstip: Een plankje met charcuterie zou niet misstaan naast een fles Enclos de Viaud. Een wijn om nu te drinken, omdat ondanks de hoeveelheid tannine en het alcoholpercentage (14,5%) de wijn makkelijk ‘drinkbaar’ is. Als je het geduld hebt, kun je de wijn nog best een paar jaar bewaren.

 

Helaas zijn de wijnen van Vignoble K nog niet te koop in Nederland. Ben je van plan om naar de Bordeauxstreek te gaan, aarzel niet om een chateau van hen te bezoeken. Klik hier voor meer info.

No Comments

Post a Comment

Hey volg je ons ook al op social?!

Furmint
Isabella
Trebbiano
Eiswein
Yaen
Riesling