Domaine Didier Poitevin - Saint Amour - Of Je Wijn Lust?!

Domaine Didier Poitevin – Saint Amour

Domaine Didier Poitevin – Saint Amour

Sommigen zien de Beaujolais als het staartje van de Bourgogne, anderen zien het als een aparte appellatie. Een ding is zeker, niet de pinot noir is hier de ster maar de gamay-druif. Wellicht ken je deze druif van de beaujolais nouveau, maar ook tien uitmuntende cru’s uit de Beaujolais worden gemaakt van dit ondergeschoven druivenraskindje.

Met Valentijnsdag voor de deur kunnen we niet anders dan voor de cru Saint Amour kiezen, it’s all in the name niet waar (onzin natuurlijk, what counts is the inside… oké, tot zover de flauwe gezegdes). We kozen voor Domaine Didier Poitevin. Zij maken hun Saint Amour van oude stokken, die gemiddeld 50 jaar oud zijn! Deze wijnstokken geven kleinere druiven, maar ze zijn intenser van geur en smaak.

Op het oog:

Intense donkerrood. Niet heel gek, want de wijn is gemaakt volgens de traditionele methode die ze in de Beaujolais hanteren: ze passen macération carbonique toe. Verklaar jullie nader horen we je al zeggen. Het houdt in dat hele trossen gamay tussen de acht en twaalf dagen onder druk worden vergist. Hierdoor geven de druiven snel kleur af, maar niet teveel tannines. Alleen aan de randjes van de wijn (als je het glas schuin onder een wit achtergrond houdt, kun je dat beter zien) is de kleur al minder intens.

 Neus:

We ruiken het aardse en boerse karakter van de wijn, maar na wat walsen komt een scala aan aroma’s voorbij, zoals zwarte bes, rode kers en gedroogde bloemen (pot pourri). Toch is het meer dan een fruitig vruchtensapje en krijgt het meer karakter door de aroma’s van bosgrond en het stalletje.

Mond:

De fruitaroma’s komen terug. Even terugkomend op de tannines, die waren zeker wel aanwezig! Nogmaals deze wijn is niet oppervlakkig fruitig en leent zich goed om te combineren met eten. We aten een vispotje uit de oven en kozen daar in eerste instantie een Meursault bij. Hilde had nog een slokje Beaujolais bewaard, en dat paste verrassend goed bij het gerecht.

Conclusie

Dat we fan zijn van beaujolais dat wisten jullie wellicht wel, wat deze Domaine Didier Poitevin extra aantrekkelijk maakt is de goede prijs-kwaliteitsverhouding. De wijnen voor de Geproefd-rubriek proeven we altijd met Spiegelau-proefglazen, maar voor een ultieme ervaring adviseren we je om de wijn in een Bourgogneglas te drinken. Santé, op de liefde.

Wil je zelf je geliefde verassen met een Saint Amour? Webwinkel Wijnen uit de Beaujolais verkoopt naast die van Didier Poitevin nog een aantal wijnen uit deze appellatie.

No Comments

Post a Comment

Hey volg je ons ook al op social?!

Furmint
Isabella
Trebbiano
Eiswein
Yaen
Riesling