Domaine des Sablonnettes - Le P’tit Blanc sec - Of Je Wijn Lust?!

Domaine des Sablonnettes – Le P’tit Blanc sec

Domaine des Sablonnettes – Le P’tit Blanc sec

Wijnweetje: Le P’tit Blanc sec is gemaakt van de chenin blanc druif. De bakermat van deze druif is Loire-streek in Frankrijk, waar ook Le P’tit Blanc sec vandaan komt. Chenin blanc staat niet veel aangeplant, maar is wel een veelzijdige druif. Zeer droge tot mierzoete wijnen worden gemaakt met behulp van chenin blanc. De druifsoort wordt ook gebruikt in mousserende wijnen én oranje wijnen. Le P’tit Blanc sec is een oranje wijn (oranje wijnen zijn kort gezegd witte wijnen gemaakt op de rode wijnmanier). Wil je meer weten over oranje wijnen, klik dan hier.

De meeste oranje wijnen ruiken en smaken anders dan “normale” wijnen. Het is niet altijd makkelijk te definiëren wat je nou ruikt en proeft. Ook wij vonden het niet eenvoudig een goede proefnotitie van te maken. Maar laten we toch een poging wagen!

Geur: De wijn is behoorlijk ingetogen en onze neuzen moeten flink aan het werk. Ezra heeft een maffe tip: ruik tussendoor ook aan je ellenboog. Door het ruiken van je eigen lichaamsgeur word je neus als het ware gereset en kun je weer met frisse neus in het glas duiken. Het eerste aroma dat we ruiken is verwarmde suiker, bijna verbrande karamel. Daarna onderscheiden we ook geuren van honing, abrikozen, ingedroogde druiven, citroenschil.

Smaak: Wat een smaaksensatie. De wijn ruikt niet erg sterk, maar heeft verrassend veel smaak. De aroma’s van gedroogde fruit en honing komen terug. De wijn doet ons zelfs denken aan een vers gebakken broodje. Voor een oranje wijn is Le P’tit Blanc sec zacht en fris, de wijn heeft amper tannines maar wel een goede bite en een fijne balans tussen zuur en zoet. 

Le P’tit Blanc sec is heerlijk zacht en fris, kortom een wijn om blij van te worden!

Wijnspijstip: Zet de tuinstoelen maar buiten, een licht gekoelde Le P’ tit Blanc sec en een borrelplankje met kaas en worst op tafel. Proost! Wil je de wijn ook bij het avondeten schenken? Denk eens aan gerecht met asperges of een hartige taart. Eet smakelijk!

De kans is groot dat je oranje wijn niet meteen lekker vindt. Gewoon af en toe een glas proberen, je eerste biertje vond je ook niet lekker, toch?! Wij kochten Le P’tit Blanc sec bij Vleck Wijnen. Zij zijn gespecialiseerd in natuurwijnen en hebben ook een fijne selectie oranje wijnen.

No Comments

Post a Comment

Hey volg je ons ook al op social?!

Furmint
Isabella
Trebbiano
Eiswein
Yaen
Riesling