De start van super-culi-combi’s - Of Je Wijn Lust?!

De start van super-culi-combi’s

De start van super-culi-combi’s

Afgelopen weekend, gingen we elk onze eigen gang. Hilde had met een vriendin afgesproken bij Fromagerie Bon in Leiden. Bij deze Fromagerie kun je naast kaas kopen, ook in de bar genieten van een kaasplankje. Ezra had in hometown Utrecht een gastronomie cursus van de Wijnstudio. Een driedaagse cursus verspreidt over drie zondagen, elke les wordt door een andere docent verzorgd. De les van afgelopen zondag, ging over menuleer, en combinaties tussen, jawel, wijn en spijs.

Hilde bracht samen met Ruth de zondagmiddag door in de kaas- en delicatessenwinkel Fromagerie Bon in Leiden. Aan de hand van de wijn die je drinkt, stellen de medewerkers een bijpassend kaasplankje samen. Ruth en Hilde kozen voor een glas Rosso Piceno. Een paar slokjes later, werd er een plankje geserveerd met sainte-maure de touraine, een uitlopende coulommiers, een stukje Hervé en motstkäze. De laatste kaas had Hilde nog niet eerder geproefd. Een aangename eerste kennismaking: een ietwat zoete kaas met aardse tonen, Ruth proefde zelfs een beetje knoflook. Alle vier de kazen waren goed in balans met de wijn. De combi’s hadden wat mij betreft zelfs iets spannender gekund. Desalniettemin, is de kaaswinkel aan de Oude Rijn een fijne en ongedwongen plek om te borrelen. Zeker de moeite waard om nog eens naar toe te gaan, om andere kazen en wijn te proeven.

Deze zondagmiddag stapte Ezra op de fiets naar Stoer Koken in de Vogelbuurt. Mirjam van Ruth, eigenaresse van Stoer Koken, verzorgde de tien kleine gerechtjes die we deze les proefden. Tijdens de cursus gastronomie krijg je niet alleen droge theorie, maar proeven we tien gerechtjes met een bijpassende wijn. Want wat is er nou mooier dan zelf te ervaren of een culinaire combi werkt of niet. Wilmy Matton, verzorgde de eerste les. Zij is sinds jaar en dag gespecialiseerd in Portugese wijnen. Wilmy importeert wijnen direct bij de huizen en ze is aangesloten bij Sommelier Wijnen. Het enthousiasme spat van haar af, vooral als ze vertelt over het combineren van gerechten met wijnen.

Uit de eerste les blijkt dat veel combinaties en gewoontes cultureel bepaald zijn. Zo is de opbouw van een maaltijd ook cultureel bepaald. In veel Noord-Europese landen wordt vaak begonnen met een koud gerechtje, daarna een warm en vervolgens weer een koud gerecht. Er zijn natuurlijk uitzonderingen te bedenken, denk maar aan een warm soepje als voorgerecht. Meestal begint men met hartig en wordt de maaltijd afgesloten met zoet. Je gaat bijvoorbeeld niet eerst je dessert eten en daarna aan het voorgerecht om vervolgens te eindigen met een entrecote. Het wordt als vreemd beschouwd om een meergangenmenu in een andere volgorde te serveren. Ook voor het kiezen van een passende wijn gaat men vaak uit van culturele gewoontes. Je begint met een lichte wijn en gaat steeds zwaarder, om vervolgens over te gaan naar zoet. Heb je wel eens in een restaurant bij je voorgerecht een zoete wijn gedronken, of een zware rode wijn tijdens het dessert? Waarschijnlijk niet.

Daarnaast heb je geweldige culinaire combinaties, die volgens tradities al jaren samengaan. Bepaalde gerechten worden traditiegetrouw al generaties lang met een specifieke wijn genuttigd. Men zegt ook wel “What groes together, goes together”. Denk aan Italianen, die bij een pastagerecht met truffelsaus een glas Barolo serveren. Of aan een bord zuurkool, wat in de Elzas geserveerd wordt met een riesling. De groenten, druiven en andere ingrediënten komen allemaal uit dezelfde bodem en krijgen theoretisch gezien dus ook dezelfde voedingstoffen binnen.

Goedemiddag! Cursus #wijnspijs

Een bericht gedeeld door Of Je Wijn Lust?! (@ofjewijnlust) op

De bereidingswijze van een product, heeft vanzelfsprekend ook invloed op de wijnkeuze. Welke ingrediënten gebruikt de chef en hoe verwerkt hij of zij deze. Zo kun je niet zeggen dat wijn x altijd goed past bij kip, want je dient ook rekening te houden met hoe de kip wordt bereid. Is het een filetje van de barbecue of zijn het gekonfijte poten? Je kunt je waarschijnlijk wel voorstellen dat iets van de BBQ komt best een gemiddelde of volle rode wijn kan hebben, terwijl je bij een confit liever een lichte rode wijn wilt drinken. Ook de overige componenten op je bord, bijvoorbeeld groenten, aardappelen, rijst of pasta, wil je laten matchen met de wijn. De zoektocht naar de juiste culicombo’s is kortom een leuke uitdaging. Welke wijn kies jij thuis bij het eten? De wijn die je altijd drinkt, de veilige combi’s of ga jij voor iets uitdagends?

From #Portugal to #India. From dry to sweet! #wine #wein #wijn #vin #vino #vinho #ofjewijnlust #wijnspijs

Een bericht gedeeld door Ezra Lesimanuaja (@ezralesi) op

Heb je bij een bepaald gerecht een lievelingswijn? Laat het weten in de comments!

No Comments

Post a Comment

Hey volg je ons ook al op social?!

Furmint
Isabella
Trebbiano
Eiswein
Yaen
Riesling