De aha-erlebnis van Ezra’s moeder - Of Je Wijn Lust?!

De aha-erlebnis van Ezra’s moeder

De aha-erlebnis van Ezra’s moeder

Op uitnodiging van de WijnWijven woonden Ezra’s moeder en Hilde de Rueda-proeverij bij in restaurant Destino. De regenachtige zaterdagmiddag in Rotterdam werd aangenaam opgefleurd door de enthousiaste dames van de WijnWijven en toffe wijnspijscombinaties.

Even kort wat achtergrond informatie: Rueda is een wijngebied in Spanje waar al eeuwenlang druiven worden geteeld en wijn wordt gemaakt. De druifluis, phylloxera, heeft in de jaren dertig van de vorige eeuw veel wijnstokken aangetast. Gelukkig is alles weer in kannen en kruiken en de (voornamelijk) witte wijn weer in de flessen. De verdejo-druif is de grote sterspeler in de Rueda, sauvignon blanc en viura hebben bescheiden bijrollen.

De WijnWijven lieten ons zes wijnen proeven en Destino serveerde bij iedere wijn passende tapas. Drie wijnen sprongen er wat ons betreft echt uit.

De Verdejo van Mantel Blanco (verkrijgbaar bij de Wijnbroeders)

Hildes favoriet. Het zuurtje in de wijn paste mooi bij de romige tetilla-kaas. Ehmmm… ik had me voorgenomen het woord ‘zuurtje’ te vermijden… Een poging tot herformulering: het frisse, lichtzure karakter van de wijn is een goede partner voor de vette kaas.

 

De Verdejo van Montespina (verkrijgbaar bij de Sligro)

Geen liefde op het eerste gezicht voor Ezra’s moeder. ‘O wat zuur!’ riep ze na de eerste slok. Maar na een hapje van de ham-kip-kroket verzuchtte ze: ‘O wat lekker! Nu begrijp ik wat Ezra bedoeld.’ Ze heeft wijn altijd ‘wel lekker’ gevonden, maar nu werd duidelijk hoe wijn en eten elkaar kunnen beïnvloeden.

 

De Verdejo van Castelo de Medina (verkrijgbaar bij Wijnkoperij Platenburg)

De absolute favoriet van Ezra’s moeder. Heerlijk om zo te drinken, maar we konden de pintxo met crème fraîche, chorizo en makreel natuurlijk niet laten liggen (En gelukkig maar!). De Castelo de Medina was de enige verdejo die houtrijping heeft gehad. Vandaar dat Ezra’s moeder bij de eerste slok aan een chardonnay dacht.

Gaaf dat we echt verschillen proefden, terwijl alle zes de wijnen uit hetzelfde gebied komen. Wijn blijft ons verwonderen.

Tip: Als je niet zo houdt van friszure wijnen, combineer een verdejo dan met een lekker Spaans hapje. Of kies een wijn waar ook een beetje viura aan toe is gevoegd, deze druif verzacht het bittere van de verdejo.

No Comments

Post a Comment

Hey volg je ons ook al op social?!

Furmint
Isabella
Trebbiano
Eiswein
Yaen
Riesling