Colombia meets France – Of Je Wijn Lust?!

Colombia meets France

Colombia meets France

Overdag scheidden onze wegen. Hilde bezocht een kinder- en jeugdboekenbeurs en Ezra nam op aanraden van een collega een kijkje bij Fondation Louis Vuitton. Een museum aan de rand van Bois de Boulogne, waar schilderkunst en architectuur centraal staat. Check hun Instagramaccount voor een impressie van de collectie.

#architecture @fondationlv

Een bericht gedeeld door Ezra Lesimanuaja (@ezralesi) op

’s Avonds hebben we gedineerd bij L’Atelier Rodier. Ezra kwam het restaurant tegen op de website van JRE – Jeunes Restaurateurs (een vereniging van jonge restaurateurs). De chefs van JRE combineren culinair vakmanschap met passie voor gastronomie en respect voor de lokale tradities en producten. Als geen ander zijn zij thuis in de innovatieve en inventieve kookkunst, zonder daarbij de culinaire erfenis uit het oog te verliezen. Daarnaast onderscheiden de JRE-restaurants zich qua locatie, interieur, omgeving en service.

L’Atelier Rodier bevindt zich op loopafstand van ons hotel Eugène en Ville. Van de buitenkant valt het restaurant niet op, doordat de donkere gordijnen gesloten waren. Wij liepen L’Atelier Rodier dan ook bijna voorbij. Door de gesloten gordijnen krijgt het kleine restaurant een intieme sfeer. Bijkomend voordeel is dat je geen last hebt van pottenkijkers die in het voorbijgaan naar binnen gluren. We kwamen om Nederlandse eettijd (lees 18.00 uur) binnen, en daarom waren nog maar twee tafels bezet. Eén door Aziatische toeristen en aan de andere tafel waren de gasten nog aan het nagenieten van de lunch. Naarmate de avond vorderde stroomde het restaurant vol. Een gemixt publiek van locals, foodies en verdwaalde toeristen (aan de buitenkant kon je niet zien dat het zo’n goed restaurant was!), zorgde voor een relaxte sfeer en gezelligheid.

Bij L’Atelier Rodier staat de Colombiaanse chefkok Santiago Torrijos aan het roer. Wat l’Atelier Rodier uniek maakt is de combinatie van Colombiaanse ingrediënten, de Franse cuisine en het gebruik van natuurlijke zuur. Helaas kan de keuken niet geheel bio werken, 80% van de producten is dat wel. De kracht van Torrijos is dat hij gerechten eenvoudig houdt zonder daarbij creativiteit en originaliteit uit het oog te verliezen. De chefkok was vanavond in Columbia voor een televisieprogramma, maar ondanks zijn afwezigheid was het eten verrukkelijk. Wij kozen voor een ménu dégustation, zodat we kleine porties van alle gerechten konden proeven. In de slide komen de gerechtjes voorbij.

Bij de amuses stond mais centraal, al 23 eeuwen een belangrijke voedselbron in Colombia. De drie amuses werden tegelijk geserveerd, waarbij structuur en smaak van de mais elke keer anders was. Vooral de interpretatie van de Changua was verassend. Normaliter is Changua een populaire ontbijt in Colombia bestaande uit melk en ei. Bij Atelier Rodier serveren ze het ‘ ontbijtsoepje’ met extra garnituren en is het ook heerlijk om ’s avonds te eten. De presentatie van het gerecht deed ons denken aan Andalusische salmorejo.

Als eerste voorgerechtje kregen we witte inktvis en schorseneren met een emulsie van mout en een sausje van ahornsiroop. Het tweede gerechtje zag er zo verrukkelijk uit, dat we vergaten een foto te maken 😉 Bloemkool en paling werden geserveerd in een soepje van thee en champignons.

We kregen ook twee kleine hoofdgerechtjes (heerlijk toch zo’n menu dégustation). Het eerste was een witte vis geserveerd met een crème van broccoli en knapperige stukjes gedroogde alg. Daarbij kregen we een half glas Abracadabra van Benoît Viot, een frisse witte wijn met aroma’s van perzik, citrus en een vleugje lychee. Vervolgens kregen we een mooi stukje runderwang met daarbij selderij, gekonfijte sjalotjes en peer. Ook hier schonken ze een half glas Abracadabra, maar dan de rode variant. Een GSM blend (grenache, syrah, mourvedre), met aroma’s van donkerrood fruit die soms wat gestoofd overkomen.

Het eerste nagerechtje was een mix van zoete groenten en fruit: pompoen, kweepeer en kokossorbetijs. Niet een typisch toetje, maar een fijne overgang van hartig naar zoet. Het ‘echte’ nagerecht was een chocoladesoufflé (een cakeje met in het midden vloeibare pure chocolade uit Colombia). In het glas een rode wijn, gemaakt van de druiven cabernet sauvignon, merlot, carbernet franc en petit verdot, van het huis Château La Louvière. De frisse wijn rook naar aardbei en framboos. De zachte tannine botste niet met de chocolade, maar wij hadden liever een meer spannende combinatie geproefd. We sloten de avond af met een kopje koffie en wat friandises.

Toen we terugliepen kwamen we een heerlijk ouderwets ogende wijnwinkel tegen. Ze stonden op het punt te sluiten, maar gelukkig mochten we nog even naar binnen. We verlieten de wijnzaak met in onze rugzak een Cabernet Franc van Loïc Mahé uit de Val de Loire. Lees ook de proefnotitie van deze wijn.

Een stedentripje naar Parijs in het verschiet? L’Atelier Rodier is zeker een aanrader! Bij het intieme restaurant, vlakbij het warenhuis La Fayette, dien je wel tijdig te reserveren aangezien ze niet meer dan 28 plaatsen hebben. Andere vakantieplannen? Check de website van de Jeunes Restaurateurs, restaurants uit verschillende Europese landen zijn aangesloten.

No Comments

Post a Comment

Hey volg je ons ook al op social?!

Furmint
Isabella
Trebbiano
Eiswein
Yaen
Riesling