Colet Navazos 2015 Extra Brut - Of Je Wijn Lust?!

Colet Navazos 2015 Extra Brut

Colet Navazos 2015 Extra Brut

Je hebt al eerder kunnen lezen dat we niet vies zijn van mousserende wijnen. Zo bezochten we vorig jaar het cavahuis van Agustí Torello Mata en nu staat er op de proeftafel een bijzondere mousserende wijn. De Colet Navazos 2015 Reserva is biologisch en gemaakt van 100% xarellodruif. Deze cava is gemaakt op dezelfde manier als champagne, ze laten de wijn een tweede vergisten op fles. Dertig maanden heeft de Colet Navazos op de gisten gelegen en in oktober 2018 is de wijn *gedegorgeerd.

 

Op het oog

De cava heeft een redelijke intense gouden kleur. Dit heeft te maken met de dosage van de wijn. Normaal gesproken gebruiken ze hiervoor een mengsel van wijn en suikersiroop. In dit geval hebben ze twee verschillende sherrytypen gebruikt: Amontillado en Palo Cortado. Na een klein walsje blijft er een subtiele bubbel langzaam naar het oppervlak gaan. De bubbels gaan niet vanuit de kern naar boven, maar her en der gaan ze langzaam omhoog.

 

Neus

Een hele waaier aan geuren komt onze neus te gemoed. We ruiken steenfruit, voornamelijk perzik, honing, kamille, blanke amandelen en karamel. Ook merkten we een lichte kruidigheid op.

 

Mond

Wat een plezierige bubbels zeg, niet al te fijn maar ook niet al te grof. Ezra miste enigszins wat zuren. De aroma’s die we al roken proeven we ook terug in de wijn.

 

Conclusie

Wat Ezra betreft mist de Cava Colet wat zuren, maar heeft het wel een hoge smaakintensiteit. Hilde waardeerde de karameltonen. Misschien iets te overdadig als je het bij een borrel open plopt, maar deze bubbel is zeker goed te combineren met kaas(fondue).

 

Ben je ook benieuwd naar de Colet 2015 Gran Reserva? Wij hebben de fles gekocht via spanjewijn.nl. Voor het proeven gebruikten we zoals gewoonlijk de Spiegelau proefglazen geproefd.

 

*Degorgement is het moment wanneer de prop bezinksel die tijdens de tweede vergisting is ontstaan in de fles door het koolzuurgas uit de fles wordt geschoten.

No Comments

Post a Comment

Hey volg je ons ook al op social?!

Furmint
Isabella
Trebbiano
Eiswein
Yaen
Riesling