Chateautrip: Agustí Torelló Mata - Of Je Wijn Lust?!

Chateautrip: Agustí Torelló Mata

Chateautrip: Agustí Torelló Mata

Frankrijk heeft champagne, Italië prosecco en Spanje cava. We hebben het natuurlijk over bubbels! Afgelopen zomer gingen we met Ezra’s ouders een paar dagen naar Barcelona. Via zijn werk regelde Ezra een bezoekje aan het cavahuis Agustí Torelló Mata.

De meeste cava’s, meer dan 90%, worden geproduceerd in de Penedès, het gebied ligt in de buurt van Barcalona. Maar in principe mag er ook elders in Spanje deze bubbel worden gemaakt, zo vind je ook cava uit bijvoorbeeld Rioja of Extremaduro. Hoe wordt cava eigenlijk gemaakt?

Even in het kort. Cava wordt op dezelfde manier gemaakt als champagne:

  • Er wordt een basiswijn gemaakt;
  • De wijn wordt gebotteld en in de fles wordt een beetje liqour de tirage toegevoegd, een mengsel van wijn, gist en suikers;
  • Na een periode van minimaal negen maanden worden de dode gistcellen die in de fles zitten bevroren en uit de fles gehaald en
  • Als laatste komt er een kurk op de fles en wordt de fles verpakt.

Genoeg theorie, wij ontvluchten het drukke en toeristische Barcelona en in een gehuurde auto reden we naar het cavahuis Augustí Torelló Mata. Bij aankomst werden we verwelkomt door Josep en meneer Torelló Mata in hoogst eigen persoon! Een man van begin tachtig die het reilen en zeilen van het bedrijf heeft overgelaten aan zijn kinderen, maar zelf nog iedere dag een kwaliteitscontrole houdt. Hij is een aardige en introverte man die al vanaf zijn dertiende (!) begon te werken in de cavabranche. Van kistjessjouwer werkte hij zich op tot general manager bij een groot cavahuis. Toen het tijd was om met pensioen te gaan kon Torelló Mata niet stil zitten en begon met het produceren van zijn eigen cava. Hiermee is hij vijfentwintig jaar geleden begonnen en inmiddels zijn zijn cava’s te verkrijgen in de hele wereld.

We begonnen de rondleiding in de schuur waar de persen klaar stonden om de druiven van het oogstjaar 2018 te persen. De rondleiding was volgens Josep een week te vroeg, want een week later gingen ze de druiven oogsten en was het een groot feest in de schuur. Na een korte uitleg over het persen van druiven, liepen we richting een andere schuur. Op de weg daarnaartoe hoorden we al veel gekling van flessen. De deur van de schuur werd geopend en een walm van cava (lees alcohol) kwam op ons af. Een machine, die best uitgevonden kon zijn door Willy Wonka, stond te draaien. Het begon met het bevriezen van het propje gist, daarna werd de gist verwijderd, vervolgens werd een scheutje liquor d’expedition toegevoed en bottelen maar!

Wat een uitvinding hè, zo’n machine! De flessen die uit deze machine ‘rollen’ zijn klaar voor de verkoop, maar wat gebeurd er daarvoor? Om daar achter te komen, brachten we een bezoekje aan de kelder. Duizenden flessen stonden klaar om uiteindelijk gebotteld te worden, maar eerst mocht de cava lekker liggen te badderen in de gist om zo de heerlijke tonen van brioche, marsepein en amandelen te ontwikkelen. Op de achtergrond stond lichte jazzmuziek op van onder andere John Coltrane, Miles Davis en Thelonious Monk. Josep liet een fles zien waar de dode gistcellen nog in zaten en vertelde wat er gebeurt tijdens de remuage; het proces waarbij dagelijks de flessen machinaal worden gedraaid, net zo lang tot de flessen bijna op de kop staan. Alle dode gistcellen hopen zich op deze manier op in de nek van de fles. We liepen door naar een imposante gang. Hier werd op een grote videowall filmpjes afgespeeld waarin te zien was hoe een jaar in de wijngaard eraan toe gaat. Ook hier was weer een perfect muziekstuk onder gezet, namelijk de Vierjaargetijden van Vivaldi.

Eenmaal boven kwam het leukste gedeelte: proeven! Het was een bijzondere proeverij, want we mochten alle cava’s en stille wijnen proeven die door Augustí Torréllo worden geproduceerd. Zelfs het speciale product Solid. Een emulsie die dikker is dan cava, maar waar je fantastische sauzen mee kan maken.

 

Niet alleen de cava’s van Agustí Torelló Mata hebben we geproefd ook twee stille wijnen die zij produceren. Eén daarvan is ook in Nederland te verkrijgen de XIC gemaakt van 100% xarel·lo. Lichtvoetig, fris en fruitig heerlijk voor op het terras, in een park of gewoon lekker in je tuin. Op de andere komen we zo terug.

Wat Torelló Mata uniek maakt is het gebruik van de macabeo-druif, het staat pal naast het domein aangeplant, dus waarom ook niet meteen goed gebruik van maken. Al hun cava’s hebben een hoog percentage macabeo. Daarnaast hebben al hun cava’s een jaartal. Bij de meeste mousserende wijnen zie je dat niet, omdat het een blend is van verschillende jaargangen.

Ben je benieuwd naar onze ervaringen met de cava’s klik dan hier. Wij zeggen ¡ Salut !

No Comments

Post a Comment

Hey volg je ons ook al op social?!

Furmint
Isabella
Trebbiano
Eiswein
Yaen
Riesling