Biodynamische champagnes van Leclerc Briant - Of Je Wijn Lust?!

Biodynamische champagnes van Leclerc Briant

Biodynamische champagnes van Leclerc Briant

Tijdens ViniBio afgelopen maart bezocht Ezra een masterclass van champagnehuis Leclerc Briant, waar wijnmaker Hervé Justin vertelde over hun speciale filosofie en relaxte manier van werken.

De geschiedenis van dit bijzondere huis begint in 1872 met Lucien Leclerc, zoon uit een druiventelersfamilie uit Äy. Onder leiding van Bertrand Leclerc en Jacqueline Briant verhuisde het bedrijf in 1955 naar Epernay, waar de twee als négociants gingen werken. Het was Bertrand die in de jaren vijftig als een van de eerste begon met biologische wijnbouw in de Champagne en tien jaar later experimenteerde hij al met biodynamische wijnbouw. Zoon Pascal nam het bedrijf in 1990 over en bezat op dat moment een half hectare aan wijnstokken. Samen met andere biodynamische druiventelers staan Bertrand en Pascal aan de voorgeschiedenis van biodynamische champagnes.

Inmiddels is het champagnehuis niet meer in bezit van de familie, maar maken ze nog wel onder de naam Leclerc Briant champagnes. Tijdens de masterclass waren algemeen directeur Frédéric Zeimett en wijnmaker Hervé Justin aanwezig.

De natuur is sterker dan de mensen en wij mensen kunnen haar niet beheersen. De natuur is intelligenter en krachtiger dan wij zijn.

Met het bovenstaande als basis proberen ze bij Leclerc Briant in harmonie met de natuur en met positieve emotie te werken. Ze moeten niets hebben van chemische herbiciden en pesticiden, maar werken liever met natuurlijke antigif, mineralen en andere producten uit de natuur.

De proeverij bestond maar uit twee wijnen, die overigens allebei erg speciaal waren. Wilde je meer proeven, dan moest je maar langs hun stand tijdens de ViniBio. We begonnen met de Abyss. Deze champagne bestaat uit ⅓ chardonnay, ⅓ pinot noir en ⅓ meunier, dit zijn de meest gebruikte druivenrassen in de Champagne. Meestal is champagne een mix van verschillende jaargangen, maar deze wijn werd alleen gemaakt met de druiven uit 2013 en is in 2017 gedegogeerd (bij dit proces wordt bezinksel verwijderd). Maar wat deze champagne echt uniek maakt, is de één jarige rijping op de zeebodem, op zo’n zestig meter diepte. Dat is ook goed te zien aan de fles, die helemaal bezaaid was met schelpen.

Iemand uit het publiek vroeg waarom de flessen nog een jaar op de zeebodem liggen. De stromingen van het water zorgen ervoor dat de champagnes goed tot rust komen, zo was het antwoord. Nu kwam het biodynamische perspectief om de hoek kijken (wat niet voor iedereen te begrijpen was). Hervé Justin vertelde dat wijn informatie opneemt en dat de informatie in goede banen dient te worden geleid, anders raakt de wijn gestrest.

Iemand anders vroeg of ze veel ingrijpen tijdens bepaalde wijnmaakprocessen. Hierop antwoordde Hervé Justin dat ze zo min mogelijk ingrijpen. Bij het maken van witte wijnen kan de wijnmaker bijvoorbeeld kiezen om malolactische omzetting toe te passen of juist niet. Justin vertelde dat ze het soms wel doen en soms niet. Volgens hem heeft de planeet Mars veel te maken met dit specifieke proces. Ook bij deze uitleg krabden heel wat bezoekers zich spreekwoordelijk even achter de oren. Hoogtijd om deze bijzondere champagne te proeven. Wil je weten hoe de Abyss 2013 smaakt? Klik dan hier.

La Croisette was de tweede wijn die we proefden tijdens de masterclass, die zullen we hier even kort bespreken. Ook deze wijn is een vintage, maar is enkel gemaakt van Chardonnay-druiven afkomstig uit één wijngaard in Epernay. Bijzonder is dat de wijn negen maanden lang 100% houtopvoeding heeft gehad, dat gebeurd niet zo vaak in de Champagne.

De wijn was in het begin erg gesloten, maar even walsen en de wijn kwam tot leven. Ezra rook en proefde veel aroma’s: citrus, ziltig, bloesem, blanke amandelen en ga zo maar door! De wijn is ten opzichte van de vorige erg slank, geen bombastische mondgevoel, maar juist erg elegant.

Na de masterclass was Ezra erg benieuwd naar de andere wijnen van het huis Leclerc Briant en raakte hij aan de praat met monsieur Justin. Hij vertelde dat hij de biodynamisch denkwijze ook niet altijd begrijpt. Laatst had hij de biografie van Dom Perignon gelezen en leerde daaruit onder andere dat Perignon druiven niet apart perste, maar juist druivenrassen uit bepaalde wijngaarden tegelijkertijd perste. Voordat hij dat deed proefde hij eerst. Dom Perignon liet de druiven een nachtje buiten onder de maan rusten en daarna proefde hij ze pas. Dit was een eyeopener voor Justin om anders te denken over biodynamisch wijnmaken. Hij vertelde dat het voor hem ook elke dag weer een nieuw en leerzaam avontuur is. En dat avontuurlijk was zeker goed te proeven in zijn wijnen.

Bekijk ook zeker eens onderstaand filmpje van Leclerc Briant. Dorst gekregen? Je kunt de wijnen onder andere kopen bij Well of Wine.

No Comments

Post a Comment

Hey volg je ons ook al op social?!

Furmint
Isabella
Trebbiano
Eiswein
Yaen
Riesling