Bio-Logisch?! - Of Je Wijn Lust?!

Bio-Logisch?!

Bio-Logisch?!

De start van het nieuwe jaar is traditioneel gezien, het moment om je leven te beteren. Sommige voornemens zijn wellicht al gesneuveld, zoals meer sporten ­čśë Andere voornemens blijven beter hangen, wij hebben ons bijvoorbeeld voorgenomen vaker biologisch te eten. En waarom zouden we niet vaker biologisch drinken?

Laten we het hebben over biologische wijnen en wat er allemaal bij komt kijken. Je hebt vast dat groene blaadje wel eens op een fles wijn of een ander product zien staan.

Deze certificering voor Europese biologische wijn is nog niet zo heel oud, het dateert uit 2012. Voor de wijnbouw betekent dit dat een druivenboer geen gebruik maakt van synthetische- of chemische bestrijdingsmiddelen en kunstmest. Wat beter is voor het milieu. Toch moeten boeren zich weren tegen schadelijke schimmels, insecten en andere plagen. De druivenboer probeert dit op een milieuvriendelijke manier op te lossen. Zo gebruikt hij/zij onder andere planten die bepaalde insecten weren of juist insecten aantrekken die vervolgens weer de schadelijke insecten verdrijven. Als het niet anders kan de boer gebruik maken van natuurlijke bestrijdingsmiddelen op basis van natuurlijke ingredi├źnten zoals zwavel, kruiden, kalk of koper. Bij biologische landbouw, dit geldt niet alleen voor wijnbouw maar landbouw in het algemeen, staat kwaliteit boven kwantiteit. De opbrengst moet gezond en rijp zijn!
In de wijnkelder waar de wijn gemaakt wordt mag een biologische wijnboer geen gebruik maken van traditionele zuiverings- of hulpmiddelen. Vaak worden wijnen geklaard met bentoniet in plaats van dierlijke producten. De hoeveelheid sulfiet is vaak minimaal. Vaak moeten wijnboeren dit toch gebruiken zodat de wijn niet nog een keer gaat gisten in de fles. Anders zou de wijn minder fruitige worden en kan de wijn een klein prikkeltje ontwikkelen.

Biologisch Dynamisch a.k.a. biodynamisch

Biodynamische wijnbouw gaat nog een stapje verder. De basisbeginselen zijn gevormd door de antroposofische filosoof Rudolf Steiner. Zijn boek ÔÇťGeesteswetenschappelijke grondslagen voor een vruchtbare ontwikkeling van de landbouwÔÇŁ wordt gezien als de basis van de biodynamische beweging. Wijnboeren die biodynamisch werken, proberen levensprocessen in de natuur te ondersteunen (biologisch) ├ęn op de natuur inwerkende krachten te stimuleren (dynamisch). Een voorbeeld van het dynamische aspect is bijvoorbeeld pas zaaien op een moment dat de planeten en de maan een bepaalde stand hebben. Je kunt denken aan het planten van nieuwe gewassen bij een bepaalde stand van de maan. Ook het oogsten van de druiven doen ze alleen onder bepaalde standen van de zon en maan. BD-boeren zijn niet gespecialiseerd in ├ę├ęn product, maar werken met een gesloten kringloop. Zo hebben ze vaak ook andere gewassen en houden ze vee. Wijnen met een Demeter keurmerk zijn 100% biologisch dynamisch. Wil je meer weten waaraan Demeter-wijnen moeten voldoen, klik dan hier.

Wat gebeurd er op het land?!

Zowel bij biologisch als biodynamische landbouw staat respect voor de natuur hoog in het vaandel. Kwaliteit boven kwantiteit. Geen gebruik maken van chemische goedjes om schadelijke dieren te weren, maar juist natuurlijke bestrijdingsmiddelen. De druivenstokken ondervinden hier geen last van, maar insecten wel. Ook wordt de grond bemest met natuurlijke mineralen en compost in plaats van kunstmest.

Wat gebeurd er in de kelder?!

Misschien is het je al eens opgevallen dat er op het etiket van een fles wijn niet een ingredi├źntenlijst staat. Toch zit er in een wijn iets meer dan enkel vergist druivensap. Voor het maken van conventionele wijn zijn er zestig toevoegingen mogelijk, bij biologische wijnen is dat al gehalveerd. Boeren die wijnen met een Demeter-keurmerk maken, mogen maar vijf toevoegingen gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan bentoniet, een soort klei waarmee wijnen worden gefilterd. Een toevoeging in wijn waar de laatste jaren veel om te doen is, is sulfiet. Alle wijnen bevatten sulfiet, het is een natuurlijke stof die ook wordt aangemaakt als je van druiven wijn maakt. Sulfiet of SO2 ook wel genoemd voorkomt dat wijn gaat hergisten in de fles. Daarnaast wordt het ook gebruikt om onder andere rvs-tanks schoon te maken. Er zijn maar weinig mensen die echt een allergie hebben voor sulfiet. Als je hoofdpijn krijgt van wijn drinken, betekent dat vaak dat je te veel hebt gedronken ­čśë Ook in andere producten waar zit sulfiet: onder ander in kant-en-klaar maaltijden, frisdrank en vleesvervangers op basis van soja. Vaak zijn de hoeveelheid sulfiet in deze producten hoger dan in wijn. Lees meer over wijn en sulfiet hier.

Het aanbod van biologische wijnen wordt steeds groter in de supermarkt, Demeter-wijnen zijn onder andere te koop bij supermarkten als de Marqt en Ecoplaza.

No Comments

Post a Comment

Hey volg je ons ook al op social?!

Furmint
Isabella
Trebbiano
Eiswein
Yaen
Riesling