Alto Adige in Leiden - Of Je Wijn Lust?!

Alto Adige in Leiden

Alto Adige in Leiden

Op een druilige zondagmiddag nam Ezra de trein richting Leiden om een masterclass bij te wonen over Alto Adige, gegeven door Master of Wine Cees van Casteren. In het noorden van Italië ligt Alto Adige, een klein wijngebied waar niet zulke alledaagse Italiaanse wijnen worden geproduceerd. Alto Adige is genoemd naar de bovenloop van de Adige rivier. De Duitse benaming voor dit gebied is Südtirol. Ondanks dat het bij Italië hoort, spreekt men er overwegend Duits. Pas sinds 1919 maakt dit gebied deel uit van Italië, daarvoor behoorde het tot het Habsburgse Rijk, wat nu Oostenrijk is.

Wellicht ben je weleens in Alto Adige op wintersport geweest. Het is een bergachtig gebied dat omringt is door de Dolomieten en de Alpen. In Alto Adige heerst een Alpenklimaat, de winters zijn koud en zomers kan de temperatuur oplopen tot 38 graden Celsius. ’s Avonds kan het flink afkoelen, vooral witte druivenrassen profiteren hiervan. Overdag kunnen de druiven goed rijpen en suikers aanmaken. In de avond koelt het af, waardoor de aroma’s en de zuurgraad goed blijft behouden. De meeste wijngaarden met witte druivenrassen liggen redelijk hoog aangeplant. De dag- en nachttemperaturen verschillen hier het meest. In de valleien vind je juist meer de rode druivenrassen.

De belangrijkste witte druivenrassen zijn chardonnay, pinot blanc en pinot gris. Daarnaast staan ook andere druivenrassen als sauvignon blanc, kerner en sylvaner aangeplant. Leuk weetje: in Alto Adige ligt een dorpje genaamd Traminer, en toevalligerwijs staat er in dit gebied ook veel gewürztraminer aangeplant.

De belangrijkste rode druivenrassen zijn vooral inheemse druivenrassen, zoals lagrein en schavia (ook wel vernatsch genoemd). Daarnaast zijn hier ook internationale druivenrassen als merlot en cabernet sauvignon te vinden.

In Alto Adige zijn veel druiventelers en wijnmakers aangesloten bij een coöperatie. Er wordt wel eens minachtend gedacht over coöperatieven, maar voor Alto Adige hebben ze juist ook een positieve invloed gehad. Veel druiventelers verbouwden ook andere fruitsoorten en groentes. Ze blonken niet uit in het maken van wijn. Veertig jaar geleden maakten de coöperatieven een kwaliteitsslag. De druiventelers werden aandeelhouders van de coöperatieven, dit gaf hen meer verantwoordelijkheid en dat zorgde voor kwalitatief betere druiven en betere wijnen.

Tijdens de proeverij stonden negen wijnen op het programma: vijf wit en vier rood, wat de verdeling van de productie in de regio weerspiegeld. Van de totale wijnproductie is iets minder dan 60% witte wijnen, de rest vooral rode wijnen. Daarnaast wordt een klein percentage aan mousserende wijnen, rosés en zoete wijnen gemaakt.

 

De vier wijnen die we hieronder bespreken vond Ezra echt de moeite waard.

 

Kerner is een druivenras dat in 1929 is ontstaan in Duitsland, maar pas veertig jaar later werd erkend. Het is een kruising van riesling en schiava. De Kerner die Ezra proefde heeft een aromatische boeket van bloesem, zure snoepjes, limoen en rijpe aroma’s als abrikoos, perzik en onrijpe ananas. De wijn is hoog zuur net als een Riesling, maar heeft een Italiaans bittertje. Een heerlijke wijn om te drinken op een terras in de zon.

 

Dit is een bijzondere Sauvignon Blanc, omdat de wijn deels heeft gerijpt op eikenvaten en deels op roestvrijstalen tanks. Bij het deel dat heeft gerijpt op eikenvaten heeft de wijnmaker malolactische omzetting toegepast. Dit geeft de wijn een romige structuur. Daarnaast behoudt de wijn frisheid, zoals je in bijna alle witte wijnen uit Alto Adige terugvindt.  Deze frisheid uit zich in tonen van citrus, passievrucht en een kleine groene hint van vers gemaaid gras.

 

Als je eens Gewürtztraminer hebt geproefd en geroken, herken je dit druivenras de volgende keer uit duizenden. Dit druivenras kenmerkt zich door aroma’s van rijp steenfruit, lychee en rozenblaadjes. De Gewürztraminer van Castelfeder is een wijn die lichter in stijl is dan zijn broertjes uit de Elzas. De Castelfeder heeft mooie frisse zuren, die soms missen bij dit druivenras, en een plezierige en lange afdronk.

 

Een opmerkelijke rode wijn was wel de Pinot Nero van Franz Haas. De familie Haas is een waar begrip in Alto Adige, ze maken al zeven generatieslang wijn. BOERENJONGENS! Dat Ezra nog niet eerder geroken in een wijn. De wijn moest nog even wat lucht krijgen en werd gaandeweg steeds complexer en groene tonen zoals het groen van de tomatenplant en pimentonpepers kwamen mooi naar voren. Ook rook je brood en gist. Daarnaast viel ook vooral het mooi aardse karakter van de wijn op, alsof je in een bos loopt waar het net heeft geregend.

 

Al met al een interessante middag met mooie wijnen uit een relatief onbekend wijngebied. Vooral de witte wijnen sprongen eruit, nu de lente begint te worden is de tijd rijp om de aromatische Kerner te drinken op je balkon of terras.

No Comments

Post a Comment

Hey volg je ons ook al op social?!

Furmint
Isabella
Trebbiano
Eiswein
Yaen
Riesling