3x Grüner Veltliner - Of Je Wijn Lust?!

3x Grüner Veltliner

3x Grüner Veltliner

Grüner veltliner staat bekend als een druif die zorgt voor wijnen met een sprankelend bubbeltje en aroma’s van groene peer en witte peper. Maar vanwege de aardeopwarming krijgen de wijnen op basis van grüner veltliner een rijper karakter en bevatten ze een hoger percentage aan alcohol. De typische Grüner veltliner lijkt door de opwarming te verdwijnen. Drie wijnmakers lichten, tijdens de Terroirdag van wijnimporteur Pallas, hun filosofie op de ontwikkelingen van de grüner veltlinerdruif toe.

 Oostenrijk is hét land als het gaat om Grüner Veltliner. Meer dan driekwart van alle grüner veltliner staat aangeplant in Oostenrijk. De rest staat voornamelijk aangeplant in de buurlanden. Vanwege een schandaal in de jaren tachtig heeft Oostenrijk een strenge wijnwetgeving. De autoriteiten ontdekten dat sommige producenten aan hun zoete wijnen ethyleenglycol toevoegden. Dit alcoholische goedje zorgde ervoor dat de wijnen meer body kregen en wat zoeter werden. Oja, ethyleenglycol is ook een bestandsdeel van ruitenwisservloeistof… de ophef kun je wel begrijpen. Even terug naar de Terroirdag van Pallas. Drie Oostenrijkse wijnproducenten, Geyerhof uit Kremtal, Gattinger uit Wachau en Bernhard Ott uit Wagram,  waren aanwezig.

Geyerhof is gevestigd in Niederösterreich in de regio Kremtal. In 1988 stapten ze bij Geyerhof over op een biologische werkwijze en proberen ze zo min mogelijk in te grijpen op het land en in de kelder. Hun filosofie luidt: “Behoud traditie, accepteer veranderingen en sta altijd open voor experimenten”. De witte wijnen van Geyerhof hebben aroma’s van brooddeeg en gist. Deze aroma’s komen tot stand doordat de wijnen lang op de dode gistcellen rusten. De afbraak van de dode gistcellen wordt ook wel autolyse genoemd. Door dit proces zijn de wijnen lang houdbaar.

Zoon Josef en moeder Ilse Maier

Andreas Gattinger was de tweede spreker en misschien wel de meest gepassioneerde van de avond. Samen met zijn vrouw woont en werkt hij in het dorpje Weissenkirchen. Ze werken volgens de Codex van Vinea Wachau, een kwalificatiesysteem dat in 2006 is opgesteld en waar meer dan 200 producenten uit Wachau aan meedoen. Hierin staan strenge regels over het wijnmaakproces, zo is het gebruik van niet-natuurlijke additieven verboden.

Op het label van de wijnen staat een van de volgende namen Steinfeder, Federspiel of Smaragd. Hieronder staat een korte uitleg over deze termen:

  • Steinfeder is vernoemd naar een grassoort dat groeit langs de wijngaarden. De wijnen hebben maximaal 11,5% alcohol. Van de drie types is dit de lichtste stijl. De wijnen zijn fris, fruitige en lichtvoetig net als het grassoort. De meeste Steinfeder-wijnen worden opgedronken in Oostenrijk en je treft ze dan ook niet vaak aan in Nederland.
  • Federspiel is vernoemd naar een valksoort. De wijnen hebben een gemiddeld alcoholpercentage van 11,5-12,5%. Federspiel-wijnen zijn wijnen met een eigen karakter, daarnaast zorgt het lage alcoholpercentage voor een fijne verteerbaarheid.
  • Smaragd is vernoemd naar een salamander. Dit dier kun je vinden in de wijngaarden. Deze wijnen hebben een alcoholpercentage van minimaal 12,5%. De wijnen uit deze klasse behoren tot de top van Wachau. Door het hoge alcoholpercentage zijn dit de wijnen die de meeste bewaarpotentie hebben.

 Andreas vertelde bevlogen over zijn wijngaarden en keuzes die hij maakt om wijnen te krijgen die een expressie zijn van het terroir (= de combinatie van de bodem waarop de druivenstokken groeien, het klimaat en de keuzes in het maakproces). Zijn wijngaarden liggen langs de Donau en hebben net als de wijngaarden langs de Moezel nog extra warmte door de reflectie van het water. De gemiddelde tempratuur is de laatste jaren gestegen. Dat resulteert in rijpere druiven met meer suikers en dat leidt weer tot wijnen met een hoger alcoholpercentage of met meer rest zoet. De wijnmaker kan er voor kiezen om de druiven eerder te plukken, alleen bestaat het risico dat de wijnen hierdoor juist weer groene aroma’s of onrijpe aroma’s krijgen… Dilemma!

De wijnen van Gattinger, vooral de Smaragd-wijnen, zijn intens en komen het best tot hun recht als ze gedronken worden bij vis- of kalfsgerechten. Ook tijdens een avondje kaasfonduen kun je prima een fles van Gattinger open trekken.

Martina en Andreas Gattinger

De laatste spreker was Bernhard Ott, in Wagram ook wel mister Veltliner genoemd. Als begin twintiger nam hij in 1993 het bedrijf over en aan zijn enthousiasme te zien heeft hij daar geen spijt van! Sinds 2006 werkt hij volledig organisch en zijn de wijnen biologisch gecertificeerd. In 2004 begon hij met het maken van zijn eigen compost, zodat zijn druivenstokken het hele jaar door de juiste voeding krijgen.

Ott vertelde ons het geheim over het sprankelende bubbeltje dat sommige Grüner Veltliners hebben. Als de wijn lang op de dode gistcellen ligt komt zo’n typisch bubbeltje in de wijn. Lang niet iedere producent laat de wijnen lang op de gistcellen rijpen, waardoor je dus ook wijnen hebt zonder het sprankeltje. Ott kiest ervoor zijn wijnen wel te laten rijpen op de gistcellen. Daarnaast hebben zijn wijnen een zuivere stijl met veel minerale tonen en aroma’s van peer. Zijn Erste Lage-wijnen, een classificatie die je kunt vergelijken met de Premier Cru in Frankrijk, kun je met gemak tien jaar wegleggen.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Friends from overseas! #skurnik #skurnikwines #bernhardott #wagram #grünerveltliner #sloegin #mrveltliner #fass4 #singlevineyard #spiegel

Een bericht gedeeld door Weingut Bernhard Ott (@ott.at) op


Tijdens de masterclass hebben we uiteindelijk niet veel gehoord over de klimaatontwikkelingen, maar hebben we wel meer geleerd over classificaties en het befaamde bubbeltje. Een Grüner Veltliner wordt toch vaak gezien als een makkelijk wijntje voor op het terras,  maar bovenstaande wijnmakers hebben laten zien dat de grüner veltliner een veelzijdig druivenras is, die serieuze, gastronomische wijnen oplevert.

No Comments

Post a Comment

Hey volg je ons ook al op social?!

Furmint
Isabella
Trebbiano
Eiswein
Yaen
Riesling